Náklady na modernizaci hřiště přesáhly půl milionu korun. „Děti si zdokonalí obratnost i trpělivost. Navazují také dobré kontakty s kamarády, upevňují si sebevědomí. Prvky jsou určené pro zábavu i rozvoj motoriky," uvedla vedoucí mateřinky Jiřina Kratochvílová.

Prostor pro vybití energie nabízí prolézací velrybu, pískoviště nebo žebříky. „Předtím tam byla jenom houpačka a domeček. Bylo to velmi skromné. Nyní jsme hřiště vystavěli skoro celé nové," zmínila Kratochvílová.

Fosfa je na Břeclavsku jednou ze dvou společností, které se rozhodly pro vznik předškolního zázemí. Loni je navštěvovalo průměrně šestnáct dětí. „Náklad na provoz je přibližně sedm set tisíc korun ročně. Školku považujeme za součást firemní kultury. Současná kapacita se ukazuje jako dostačující. Pokud jsou volná místa, otvírá se školka i dětem mimo Fosfu. Naši zaměstnanci dávají jen pět set korun měsíčně za jedno dítě paušálně plus přispívají na stravné. U těch, co nejsou našimi zaměstnanci, je částka v řádu několika tisíc za měsíc," řekl generální ředitel Ivan Baťka.

Spokojenost neskrýval pracovník firmy Jan Zahonský. Do školky dá brzy už druhé dítě. „Břeclav je dopravně zacpaná. Jezdit třeba na druhý konec města pro dítě, to je výlet skoro na celý den. Když jedu do práce, dám je do školky, pak si je vyzvednu a jedeme spolu domů," popsal muž. Provozní doba školky kopíruje pracovní dobu ve firmě.

Podobné reakce od zaměstnanců mají i v brumovické firmě Blanář nábytek. „Rodiče si firemní školku pochvalují. Všichni pracující ve výrobě mohou do ní dát děti hned, jak přijdou do práce. Nemusí přemýšlet nad tím, že by jinde školka otevírala později," sdělila asistentka ředitelky společnosti Ana Vlahović.