„Bydlíme asi sto metrů od lisovny, a když jsou stroje v provozu, chvěje nám hluk celým domem. Pokud se pracuje v noci, nevyspíme se. Zvuk je rytmický, zní skoro jako zpomalená střelba. Není to sice tak hlasité jako třeba brzdící vlak, ale ten zase neposloucháme nonstop," řekl například Kamil Vašíček.

Souhlasí s ním i jeho sousedi. „Spávám se špunty v uších. Zdá se mi, že poslední dobou už se zlepšil hluk v noci, přes den je ale bouchání pořád stejné," myslí si další obyvatel ulice Osvobození Jan Bezchleba.

Překračování limitů pro hluk v noci už v Adamově řešila i Krajská hygienická stanice. „Na základě stížnosti jsme v oblasti lisovny firmy Eden Europe měřili vibrace i míru hluku. Limit pro noční hluk byl překročen, vibrace byly v pořádku. Firmě jsme v polovině července udělili pokutu. Vyjádření ohledně následných opatření ze společnosti ještě nemáme," uvedl vedoucí odboru obecné a komunální hygieny Krajské hygienické stanice v Brně Miroslav Staněk.

Firma vyrábějící regálové systémy problémy řeší. „Jakmile nám z hygieny řekli, že překračujeme limity, nejhlučnější stroj jsme odstavili. V noci už není v provozu, funguje jenom přes den. Tehdy hygienické limity hluku neporušuje," podotkl jednatel firmy Eden Europe Zbyněk Husák.

Podle Adamovských jsou ale i práce ve dne příliš hlasité. „Přes den nemáme chvilku klidu, určitě to limity musí překračovat. Z lisovny se ozývá neustálý rytmický zvuk, což je pro tělo velmi nepříjemné," připomněla Julie Šťastná z ulice Osvobození.

Podnět z hygieny ohledně překračování denních limitů hluku ale vedení firmy Eden Europe neobdrželo. „Chápeme, že lidi stroje ruší, ale Adamov je bohužel průmyslové město, kde se hluk z fabrik nese. Místní navíc nevěří ani měřením nezávislých odborníků a chodí za námi s tím, že limity porušujeme, i když tomu tak není," dodal Husák.

Kvůli podnětům od lidí i krajské hygienické stanice přesto vedení Eden Europe plánuje lisovnu přestěhovat na druhý konec Adamova. „Když napsali z hygienické stanice, probrali jsme naše možnosti snížení hluku. Budovu u ulice Osvobození máme pouze pronajatou a nevyplatí se nám do ní investovat. Chceme proto její provoz přesunout do nové odhlučněné haly, kterou postavíme na druhé straně Adamova. Jenže i odtud už se ozývají hlasy lidí, že tam novou halu nechtějí," uvedl Husák. Nová lisovna by měla stát ve vnitrobloku průmyslové zóny, kde nebude nikoho rušit.

Situaci monitoruje i adamovská radnice. „Problémy s hlukem samozřejmě sledujeme. Lidé už sami kontaktovali příslušné úřady, a tak nebylo třeba, abychom zasahovali. Je zbytečné, aby byl stejný podnět podáván dvakrát. Momentálně nejsme účastníky správních řízení," vysvětlil vedoucí správy majetku města Adamova Radek Malý.

Problémy s výrobou firmy Eden Europe řeší kromě obyvatel ulice Osvobození také lidé z ulice Plotní, kde má firma lakovnu. Vadí jim hluk a také zápach. „Stěžovali jsme si už mockrát. Firma investovala do odhlučnění haly, filtrace výparů a údajně i do speciálních barev dost peněz. Situace se zlepšila, ale ne úplně. Smrad je tady pořád. Teď od května se to zase dost zhoršilo," uvedla například Edita Kuběnová z Plotní ulice.

Vedení firmy se ale brání, že všechny potřebné limity splňuje a do zlepšení životních podmínek investovala dva miliony korun.

MARIE JAHODOVÁ