Pátá hodina odpolední je pro desítky Pohořelických chvílí, kdy se schází v sále, aby se zúčastnily třetího ročníku soutěže o nejlepší bramborový salát. Nelitují. „Letos je to jiné v tom, že máme téměř dvojnásobný počet vzorků než loni. Patnáct. Akce se navíc zase o něco více dostala do podvědomí lidí, za což jsme rádi," říká jedna z pořadatelek Marie Horychová.

Od Vánoc přejedených hostů bramborovým salátem se neobává. „Kdy jindy chcete něco takového dělat?" ptá se Horychová.

„Myslím si, že nikomu nebylo zatěžko udělat čerstvý salát, některé jsou opravdu skvostné," přikyvuje kulturní referentka pohořelické radnice Alena Bilavčíková.

V sále v tu chvíli zpívají tamní mužáci a desetičlenná komise hodnotí jednotlivé vzorky. Jeden je například z červené řepy. „Soutěž má stoupající tendenci. Vždycky se ale najdou některé vzorky, které trochu pokulhávají. Třeba loni byly dva zcela nepoživatelné," míní s úsměvem předseda komise Zdeněk Horych.

Letošním titulem šampionky se pyšní Gabriela Odvážková, čelní příčky obsadili také Jarmila Dmitievová, Petr Filip a Markéta Svobodová.

Saláty jsou na dlouhém stole v mísách, z nichž si může každý nabrat a zakousnout je například s řízkem. Chutnají. V jednu chvíli se naplno ukazuje slovní spojení ruka přes ruku.

Za šaty potlesk

„Kromě ochutnávky jsme připravili také kulturní program. Zpívají naši mužáci, kapela Máš čas band a na řadu přijde i módní přehlídka historických kostýmů," vypráví Bilavčíková.

A skutečně. V sále je na okamžik ticho, které střídá hudba a komentář autorky šatů Aleny Polnické. Uličkou mezi stoly prochází první žena. Oděvy jsou vypracované do posledního detailu a sklízí potlesk. Bravo.

„Rádi bychom akci do budoucna nadále zlepšovali, ale moc vyvíjet se nedá. Záleží na lidech, jestli budou mít zájem, pakliže ne, není o čem diskutovat," zamýšlí se Horychová.

Bilavčíková srovnává. „V Pohořelicích je pravidelný košt zelí, který se opravdu rozrostl. Sál ale není příliš velký a když se nahrne moc lidí, může nastat problém, že už večer nebude natolik příjemný," dodává referentka.

Desítky hostů se poté baví ještě několik hodin: jídlem, hudbou i vínem.