Podobného názoru je také bučovický opoziční zastupitel Zdeněk Koudelka. „Turisté jezdí do Bučovic hlavně kvůli zámku. Sice není tak velký jako slavkovský, ale jedná se o zajímavou stavbu. Je proto škoda, že se tam nepořádá víc akcí. Navíc má velice dobrou akustiku," podotkl zastupitel.

Porovnávat slavkovský zámek s tím v Bučovicích ale není podle vedoucí bučovické kultury Lucie Janíčkové zrovna vhodné. Jak poukázala, se Slavkovem je spjatá bitva tří císařů, tudíž je i památka turisticky atraktivnější. „Také je prostornější a v neposlední řadě patří městu. Zámek v Bučovicích je státní, a i když se snažíme o dobré vztahy, máme poněkud svázané ruce," zmínila Janíčková.

Zájem o zámek
∙ 2012: 10 580 návštěvníků
∙ 2013: 7 666
∙ 2014: 10 801
∙ 2015: 8 344
∙ 2016: 8 542 (k 29. srpnu)

Zdroj: vedení zámku

Problém vidí hlavně v kapacitě, kvůli níž by se nákladnější akce, jako jsou například koncerty, nedokázaly zaplatit. Prostory bučovického zámku jsou daleko menší než třeba právě ve Slavkově, a tak by v jeho areálu akce, jako je třeba blížící se koncert Lucie Bílé na nádvoří slavkovské památky, uspořádat nešla. „Zaprvé by naše prostory nestačily kapacitně a za další by událost nešlo ze vstupného zaplatit," je přesvědčená Janíčková.

Přestože se akcí na zámku v Bučovicích nepořádá mnoho, lidé na ně slyší. Podle údajů, které má vedení památky, je už nyní návštěvnost větší než loni za celou sezonu. „Konkrétně za prázdniny evidujeme čtyři tisíce dvě stě návštěvníků. To je o tisíc víc než za minulé léto," informovala kastelánka Jana Burianková.

Aktuálně se pak zámek spolu s městem zabývá tím, jak návštěvnosti ještě pomoci. Aktuálně například řeší kampaň na příští rok. „Jednáme s vydavateli různých tištěných průvodců a novin," přiblížila Janíčková.

A chystá se také nová interaktivní verze prohlídky. „Příští léto chceme spustit netradiční prohlídkovou trasu. Návštěvníci si na ní budou moci některé předměty přímo osahat a po cestě budou i nejrůznější kvízy a promítání," podotkla kastelánka.