Jedním z iniciátorů této akce na Hodonínsku je i Jiří Wasserbauer ze Strážnice, který si pěstuje listopadový knír již třetí sezonu. „Před pěti lety jsem se ocitl kvůli zánětu na brněnské urologii. Tam jsem se potkal s lidmi, které postihla rakovina varlat. Mezi nimi byl i jeden kluk, který byl ještě mladší než já. Vyslechl jsem si jeho příběh, který mě velmi zasáhl," sdělil Wasserbauer.

movember
Kampaň vznikla v roce 2003 u piva v Melbourne v Austrálii. Nápad byl jednoduchý vrátit zpět na scénu knír a udělat něco pro mužské zdraví.

Zdroj: www.ifmsa.cz

Od té doby mu neustále vrtala v hlavě myšlenka, jak by těmto lidem mohl pomoci. Když se poprvé dozvěděl o Movemberu, byl nadšený a rozhodl se tento projekt podpořit. Spolu s majitelem strážnického Green Baru si nechali vyrobit placky. Celý listopad je tedy za padesátikorunu ve strážnickém baru prodávají. „Výtěžek poputuje do onkologického ústavu v Brně na podporu boje proti rakovině prostaty," uvedl Jiří Wasserbauer.

Kromě peněz z placek dvojice do onkologického ústavu pošle i zisk z prodeje různých upomínkových předmětů a alkoholu, které se prodají ve strážnickém Green baru. „Máme také krabice na volný příspěvek, kde mohou návštěvníci přihodit, kolik uznají za vhodné. Za odměnu dostanou třeba brčko s knírem," informoval majitel Green baru Martin Ráček.

Ten se domnívá, že v letošním roce bude vybraná částka vyšší než v minulých letech. „Tento měsíc je akcí opravdu hodně, takže návštěvníci mají možnost přispívat častěji. V prvním roce jsme získali dvanáct tisíc, které jsme předali na onkologii v Brně. Utvrdilo nás to v tom, že i takové sumy mají smysl," poukázal Ráček. Díky kampani, která je podle něj už masivní, lidé přispívají daleko více než dříve. „Chci, aby letos byl výtěžek velký. Proto z každého vypitého listopadového panáku Jägermeisteru půjde desetikoruna na boj s rakovinou prostaty," vzkázal Ráček.

Do kampaně Movember se hlásí i ženy, které si knírky malují v rozličných tvarech a fotky dávají na sociální sítě. Jsou i tací, kteří se pro pěstování kníru neodhodlali. „O této akci toho moc nevím, ale zní to zajímavě. Příští rok se třeba přihlásím," řekl například Ladislav Hynek z Rohatce.