Slabší přímý vliv na vedení kraje bude mít v nadcházejícím volebním období Znojemsko. V krajských volbách lidé z regionu poslali do krajského zastupitelstva šest zvolených kandidátů. Žádný z nich však nepronikl do nedávno oznámené sestavy nové krajské rady.

Do opozičních lavic po čtyřech letech ve funkci radního přesedne lidovec Jiří Němec. „Pro region to určitě bude nevýhoda. Vždycky je dobré, když se lidé mohou obracet na někoho, koho znají a kdo má k regionu nějaký vztah," shrnul své zkušenosti končící radní.

Pomáhat ze zadnějších řad se chystá nový koaliční zastupitel a znojemský místostarosta, sociální demokrat Jan Grois. „Samozřejmě mě mrzí, že v radě region zastoupen není. Předpokládám, že já i kolegyně Jana Kochová z hnutí ANO budeme pomáhat ze zadnějších řad, a věřím a doufám, že máme také velmi dobré zástupce v radě. Na kolegy v radě budeme tlačit, aby prosazovali věci, které Znojemsko potřebuje," řekl Grois.

Zda vliv regionu oproti minulému volebnímu období poklesne, nechtěl odhadovat. „Každé volby představují novou startovací čáru. Důležité je, že jsem v koalici a očekávám dobrou spolupráci," dodal Grois.

Za nevýhodu označil novou situaci starosta Moravského Krumlova a bývalý krajský zastupitel Tomáš Třetina z TOP09. „Rada je tím orgánem, který rozhoduje o chodu kraje, o tom, kam bude investovat. Už jsem se domlouval s naším zástupcem v radě Janem Vitulou, že se po ustavujícím zastupitelstvu sejdeme, abychom se domlouvali, jaké priority regionu se dostanou do programu rady," informoval Třetina.

Za ztrátu pro region označil nové složení krajské rady znojemský politolog Jaromír Příkazský. „To, že v radě nebude mít druhé největší město v kraji a jeho region zastoupení, je ztráta. Vždy je lepší být tam, kde se rozhoduje, než vše jen sledovat ze zastupitelských lavic, byť se různé věci dají domlouvat přes kluby," řekl Příkazský.