Památku ve městě chce koupit město téměř rok ale stále čeká na vyřešení sporů mezi vlastníkem a věřiteli. Zámecké objekty ohodnotil znalec na jednadvacet milionů korun, nejnižší podání u dražby je čtrnáct milionů korun. „Nejedná se o běžně prodávanou věc a proto je komplikované nalézt zájemce. V současné chvíli je jich přihlášeno několik, ale je možné že by kvůli dalším průtahům opadl jejich zájem nebo klesla cena," sdělila v usnesení soudkyně Margita Víšková. Doplnila, že vzhledem k hodnotě zámku by mohli být uspokojeni všichni věřitelé.

Představitelé Moravského Krumlova zatím neví, zda se město do dražby přihlásí. „Při svolání zastupitelstva musím dodržet stanovené lhůty. Zasedli bychom příští středu, a to je právě termín dražby," sdělil starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

Právě kvůli nedostatku času se rozhodl svolat na středu pracovní schůzku zastupitelů. „O dalším vývoji města musíme rozhodnout všichni. Závěr schůzky bude závazný," vysvětlil Třetina.

Opozice dala již před časem najevo, že s koupí zámku nesouhlasí právě kvůli nákladným budoucím opravám. „Na to, aby objekt fungoval, je potřeba nejméně miliarda. Nyní má město v rozpočtu asi dvacet milionů ročně na investice, které by se na dalších padesát let zastavily," poukázal zastupitel Karel Široký.

Koupi zámku odhlasovali zastupitelé již loni v červenci, kdy se shodli na ceně patnáct milionů korun. Ruce zvedlo tehdy sedmnáct z dvaceti zastupitelů. Než ale stihl Krumlov se zástupci vlastníka příslušné podepsat smlouvy, přišla exekuce a dražba. Zámek nyní patří společnosti Reality MK, odvozené z výstavnické společnosti Incheba, která objekt před lety koupila.

Krumlovským se podařilo zrekonstruovat prozatím jihovýchodní zámecké křídlo, které přes léto město využívá jako galerii. Plány na větší opravy a peníze z norských fondů před dvěma lety zhatil fakt, že město není majitelem zámku.