Za stejnou částku se nyní prodávají i budovy u Jakubského náměstí v centru města, které osiřely po přesunu České televize do nového líšeňského studia. „Zvažuji i koupi těchto prostor, ale spíš k tomu nedojde," řekl v rozhovoru pro Deník Rovnost Saliba.

Podnikatel, do jehož sbírky domů od letošního roku patří i Grandhotel v Benešově ulici, koupi vnímá jako úděl svého brněnského patriotismu. „Můžou nám všem ještě předat svůj odkaz, část dějin Brna jako významného města, jakým ve své historii bylo a stále je," uvedl.

Pasáž Jalta, ve které dříve sídlil i Tuzex, chce přestavět do podoby, jakou měla již dříve. S obchody a kancelářemi. O prostory bývalého kina se pak zajímají divadla, ale i provozovatelé diskoték. „Ale to je pro nás vyloučené," dodal Saliba.

PODNIKATEL RICHARD SALIBA MÁ NEOBVYKLÝ KONÍČEK. KUPUJE SI HISTORICKÉ DOMY V CENTRU BRNA. O NEJNOVĚJŠÍM PŘÍRŮSTKU VE SBÍRCE ŘÍKÁ:

Jaltu chci otevřít tak, jak vypadala před lety

Brno /ROZHOVOR/ - Někdo sbírá známky, jiný pohlednice. Dražší zálibu má brněnský podnikatel Richard Saliba. Kupuje domy v centru města. „Pořizují si je lidé, kterým na nich opravdu záleží a nehledají jen možnosti, jak rychle vydělat," tvrdí budoucí majitel pasáže Jalta.

Co vás na Jaltě zaujalo natolik, že jste se rozhodl ji koupit i přesto, že deset let chátrala?

Jsem Brňák a domy v centru mě baví. Každý z nich, obzvlášť ty, které jsou ve městě v pěší zóně, považuji za budovy s bohatou historií. Můžou nám všem ještě předat svůj odkaz. Tedy část dějin Brna jako významného města, jakým ve své historii bylo a stále pořád je.

Proč konkrétně Jalta?

Je to jeden z mála domů v centru, na nichž je vidět stopa funkcionalismu, kterým Brno proslulo. Uvnitř je Jalta celá z betonu a skla, působí jinak než většina secesních domů, které zatím vlastním. Považuji za vhodné dům opravit a znovu otevřít lidem. Když ta šance byla a nikdo se jí neujal, vzal jsem to na sebe. Navíc je pro Brňany Jalta spojená s Tuzexem, který v ní kdysi sídlil.

Máte na Tuzex také nějaké vzpomínky?

Jako malý, ať už s babičkou, dědečkem nebo s rodiči, jsem do Tuzexu chodil. A samozřejmě jsem navštěvoval i kino, které v pasáži bylo.

Richard Saliba• Je mu 45 let, narodil se v Brně, část jeho rodiny pochází z Libanonu.
• Vlastní brněnský Grandhotel či palác Padowetz. Kupuje pasáž Jalta.
• Zvažuje i podání nabídky na pasáž Typos u Jakubského náměstí.

Chcete při rekonstrukci zachovat historickou podobu i využití budovy?

Hlásil jsem to už dřív. Nechci vzít Jaltu a udělat z ní nějakou hi-tec moderní budovu. Chci ji jen vyčistit, opravit a otevřít takovou, jaká je. To, co je tam hezké a kvůli čemu jsem ji koupil, je právě to staré a zachované. Ať už nějaká vnitřní výzdoba nebo třeba rozvržení interiérů.

Co tedy v Jaltě bude?

Ve spodních patrech obnovená nákupní pasáž, v horních kanceláře. Některé se možná promění na byty, ale záleží na tom, co nám dovolí stavební povolení.

A co se týká kina?

Avizovali jsme možnou spolupráci s nějakým divadelním spolkem. Jednáme se dvěma divadly a jedním konkrétním provozovatelem kina, ale zatím nikoho konkrétně jmenovat nechci. Ukážou to až schůzky v příštích týdnech. Zkoušejí s námi jednat také provozovatelé diskoték, ale to je pro nás vyloučené.

Není to první chátrající starý dům v centru, který kupujete. Vyplatí se taková investice?

Pokud se sečtou peníze za koupi, rekonstrukce, různé zádrhely, které se mohou objevit, tak neprodělám. Žádný zlatý důl to však není. Budu jednoduše rád, když dům opravíme a on bude znovu fungovat.

Jaká je vaše zkušenost s jinými domy v centru Brna?

Většina z nich je památkově chráněná, je potřeba splňovat různé normy, oprava bývá dražší. V centru města je také hodně problémů s parkováním pro možné budoucí nájemníky. Všechno dohromady vytváří těžké podmínky pro podnikání. Nemůže pak už jít jen o peníze, ale také o samotné domy. Proto jsou skoro všechny budovy ve středu města kvalitně opravené a nechátrají. Kupují je lidé, kterým na nich skutečně záleží a nehledají jen možnosti, jak rychle vydělat.

Který z domů je pro vás jakási perla ve vaší sbírce?

Doteď je to palác Padowetz. Tím, že najednou mám i Grandhotel a Jaltu, je otázka času, který z nich mi víc přiroste k srdci. Každý z nich je přitom klenot sám o sobě.

Kdyby nebyla Jalta, zvažoval byste koupi pasáže Typos po České televizi?

Přiznám se, že to i přesto nadále zvažuji. Hlavně přední budovu na Jakubském náměstí. Dispozičně by ale bylo složité budovu přizpůsobit jinému využití. Pravděpodobně do toho nepůjdu.