„Letošní košt je specifický v tom, že ročník 2014 nebyl vinařsky ideální, v podstatě byl problémový s obrovským tlakem chorob. Vinaři museli vynaložit velké úsilí, aby úrodu vůbec sklidili. Vína si tak žádala jiný přístup, aby byla pitelná," přiblížil těžkosti poslední sezony místopředseda pořádajícího vinařského spolku kyjovské základní organizace Českého zahrádkářského svazu Vladimír Šťastný.

Zároveň ale upozornil na to, že se vinaři dokázali i s těmito nepříznivými podmínkami dobře vypořádat. „Zhruba tak čtyřicet procent vín na naší výstavě je právě z roku 2014. Díky drobným vinařům i firmám se nám nakonec podařilo zabezpečit pět set šedesát vzorků, což je zhruba náš dlouhodobý průměr," sdělil místopředseda.

Právě z nepřívětivého loňského roku však pochází absolutní vítěz letošního Josefského koštu. Tím se stal Müller-Thurgau z šardického Vinařství Foretník.

Ceny starosty města jsou pak jen za vína z aktuálního ročníku, a to pro vinaře z Kyjova. V červených odrůdách se z primátu radoval Petr Kvarda za Cabernet Moravia a Jaroslav Zavrtálek za Veltlínské zelené. „Ocenění mě velice potěšilo, naposledy jsme vyhráli v roce 2008. Víno pochází z lokalit U Rocha a Nětčic a používal jsem na něj vlastní kvasinky," prozradil Zavrtálek s tím, že šampión pochází z vinohradů z roku 1973 a 1985. Zároveň připomněl, že poprvé dával na košt svůj vzorek v osmnácti letech. Tedy před čtyřiatřiceti roky. Největší konkurence byla právě ve Veltlínském zeleném. „Poměrně silné zastoupení mají také tradiční odrůdy naší Slovácké oblasti, zvláště zdejší severnější dispozice, jako je Rulandské bílé a šedé, Chardonnay či Ryzlink bílý," uvedl Šťastný.

Vychutnat právě bílá vína přijel do Kyjova Petr Klouda, Moravan bydlící v Praze. „Jsme tady poprvé. Máme kamarády mediky, kteří dostali práci tady v Kyjově. Ti nás pozvali na košt. Proč nepřijet? Víno máme rádi a tady je neuvěřitelný výběr, zvláště když jsme na bílé," svěřil se Klouda s tím, že na Slovácko přijel s deseti přáteli z Prahy, Zlína a Ostravy. I ti si mohli na josefské výstavě pokoštovat novošlechtěnce. „Například odrůdy Nativa, Agni, Gotcej, Janniter či Lenka," dodal místopředseda.