Zatím nebyl rok, kdy by Réva Rakvice nedokázala vyrobit ledové víno. Ten letošní je ale s velkým otazníkem. „Už poslední dva roky nebyly ideální. Letos to vypadá vůbec nejhůř. Naděje žije, ale uvidíme, jak dlouho," krčil rameny jednatel vinařství Bronislav Průdek, který spoléhá na zásoby z minulých let.

Réva, která patří k největším producentům ledového vína v republice, to ale nechce vzdávat předem. „Ve vinohradě stále máme červené André. Nechávali jsme i Ryzlink vlašský, ale ten jsme minulý týden museli posbírat. Hrozny byly hodně seschlé, 
s vysokou cukernatostí, bude z nich výběr z cibéb," přiznal dílčí prohru Průdek.

ledové víno
Typ vína s přívlastkem vyrobené ze zmrzlých hroznů. Je charakteristické výrazným aroma, nižším obsahem alkoholu (8–9 %) a vysokým zbytkem cukru. Obvykle se plní do malých lahví, jejichž cena odpovídá náročnosti výroby a nízké výlisnosti (pouze kolem 20 %) při zpracování.

André podle něj ještě nějakou dobu ve vinici vydrží. „Zdravotní stav hroznů je 
s ohledem na ne úplně příznivé podmínky dobrý. Na tento týden sice není předpověď příznivá, ale zatím chceme vydržet. Minimálně do konce roku," naznačil šéf rakvického vinařství.

Zariskovat se rozhodl také Josef Valihrach z Krumvíře. „Nechal jsem jednu červenou odrůdu. Zdravotně zatím hrozny vypadají dobře. Myslím si, že do půli ledna by mohly venku zůstat," odhadoval Valihrach.

Zároveň je připravený i na variantu, že jeho snaha vyjde naprázdno. „I loni jsme museli hrozny posbírat, ještě než přišly mrazy. V takovém případě bychom z nich zřejmě udělali bobulový výběr," sdělil trojnásobný Vinař roku.

Ledové i slámové naopak letos vzdaly Vinné sklepy Valtice. „Nenechávali jsme nic, ani ne kvůli zdravotnímu stavu, ale nízké cukernatosti hroznů. Ta je horší. Když vidím to počasí, můžeme být rádi, že jsme se takto rozhodli," uvedl ředitel valtického vinařství Marek Šťastný.

A pokračoval. „Nedostatek ledových a slámových vín na trhu nehrozí, máme jich dost. To by špatných let muselo přijít více po sobě," řekl.

Bez ledového se obejde 
i velkopavlovické vinařství Radomila Balouna. „Bylo hodně hniloby, nechtěli jsme to riskovat. Riziko bylo abnormálně velké. Ledové víno je přece jen doplňková záležitost a my máme tři roky staré zásoby, kdy jsme nechali až do mrazů skoro hektar hroznů," shrnul Baloun.

Na sběr hroznů na ledové víno je potřeba aspoň minus sedm stupňů Celsia.