Akce Zdravé plíce začala v úterý v devět hodin ráno ve Velkém Špalíčku a pokračuje ve středu v Knihovně Jiřího Mahena v Kobližné ulici. „Chceme poukázat na negativní vliv kouření na zdraví a kuřákům, kteří s ním chtějí přestat, nabídnout pomocnou ruku," uvedla vedoucí Kanceláře projektu Brno-Zdravé město Ivana Draholová. Návštěvníci mohou na místě konzultovat své dotazy s lékaři z Centra pro léčbu závislosti na tabáku Fakultní nemocnice Brno.

O podobné preventivní akce je mezi lidmi zájem. Na Den astmatu přišlo minulou středu na prohlídku sto dvacet Brňanů. „Lékaři odhalili nečekané množství zanedbaných případů a pacienty doporučili na plicní či kardiologické vyšetření," řekl mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára.

Přestože by měli dospělí absolvovat preventivní prohlídky každé dva roky, podle brněnského lékaře Tomáše Klobase na ně lidé chodí velmi nepravidelně. „Většinou se na nás obrátí, až mají nějaké potíže. Starší ročníky si uvědomují, že s věkem můžou přicházet choroby. Ale třeba třicetiletých lidí přichází na prohlídky jen malé procento," uvedl Klobas.

Zdravotní kontroly venku podle něj lákají z mnoha důvodů. „Lidi jsou velmi vytížení a nechce se jim trávit čas v čekárnách. Když jdou potom po městě a vidí stánek, kde jim mohou změřit třeba cukr v krvi, zastaví se při cestě. Navíc kontroly bývají zadarmo," vysvětlil Klobas.

Preventivní akce zaměřené například na rakovinu kůže pořádal nedávno také brněnský Masarykův onkologický ústav. Podle jeho ředitele Jana Žaloudíka díky podobným možnostem narůstá počet časně zachycených případů. Tvrdí ovšem, že akcím chybí lepší organizace. „I my nabízíme balíky preventivních prohlídek a nestíháme. Objednací lhůty jsou třeba až na tři měsíce. Problém je, že neexistuje organizace, která všechny akce zaštítí a shrne. Pak jdou lidé na jednu preventivní prohlídku a mají pocit, že nic víc dělat nemusí," sdělil Žaloudík.

Že podobné kampaně potřebují jednotnost, si myslí i Klobas. „Spousta z nich je k ničemu, pokud se lidé jen dozvědí nějakou naměřenou hodnotu, ale už ne interpretaci. Stejně tak různí lékaři dávají různá doporučení," shrnul.

Na preventivní prohlídky se snaží upozornit i pojišťovny. Letos proto už potřetí uspořádaly adresné zvaní na kontroly tlustého střeva, prsu či děložního hrdla. „Pozvánky jsme začali rozesílat koncem ledna a února tak, aby všem nedorazily naráz. Data ale bohužel neukazují, jestli lidé přišli, protože dostali pozvánku, nebo sami od sebe," shrnul mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.