Ta nesouhlasí s ukončením pracovního poměru pro kritiku státu. „Generace našich učitelů doplatily v minulosti na to, že kritizovali stát. Z úcty k osudům vlastních pedagogů nabízíme pozici výbornému historikovi s mezinárodní reputací a zároveň člověku s originálními názory na dění kolem sebe," zdůvodnil rozhodnutí rektor univerzity Mikuláš Bek.

Zubov by mohl působit na fakultě sociálních studií. „Projevil zájem. Masarykovu univerzitu chce navštívit při své brzké návštěvě České republiky," dodala mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Ruský profesor musel opustit svou pozici v moskevské akademii poté, co list Vedomosti otiskl jeho kritický komentář odsuzující ruskou intervenci na Ukrajině. Přirovnával ji k politice nacistického Německa před druhou světovou válkou.

Za Zubova se kromě odborníků postavili také studenti školy. V pátek v poledne se sejdou před vrátnicí MGIMO, aby vyjádřili nesouhlas s aktuálním děním. Podepisují také petici na jeho podporu.

Zubov považuje vyhazov za nezákonný a chce se obrátit na soud. Brněnský Deník Rovnost se pokusil získat vyjádření moskevské akademie, kterou přímo řídí ruské ministerstvo zahraničí. Odpověď zatím neobdržel.