Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mikulov provoní jídla Židů či habánů. A přijede Hřebejk i Viewegh

Mikulov – Mikulov gourmet festival představí paletu chutí a vůní z kuchyně pěti národů. Poprvé už dnes.  Přijede i řada známých tváří.

31.5.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: archiv Deníku

Gastronomie se stává fenoménem, za kterým dnes mnozí lidé cestují. Už třetí rok zve na gurmánský zážitek rovněž město pod Pálavou. Čtyřdenní Mikulov gourmet festival zahájí již ve čtvrtek v jednu hodinu odpoledne v tamním zámku jihomoravský hejtman Michal Hašek.

A co přesně se letos objeví na festivalovém jídelníčku? „Chceme demonstrovat, že místní gastronomii ovlivňuje krajina dané lokality. Ta se nemění, ale my jsme se časem nějak odnaučili využívat plodů, které nám její příroda dává. Regionální potraviny se nám odcizily. A festival je chce připomenout ve špičkovém zpracování těch nejlepších kuchařů naší země," popisuje filozofii gourmet festivalu jeho hlavní organizátor, mikulovský vinař a hoteliér Petr Marcinčák.

Pět mikulovských restaurací nabídne od čtvrtka jednatřicátého května do neděle třetího června ochutnávku gastronomie jednoho z národů, jehož příslušníci v průběhu staletí ve městě žili.

Rodenovi i Hřebejk

Nevšední nabídku si nenechá ujít ani celá řada osobností zejména uměleckého světa. „Přijede režisér Jan Hřebejk s manželkou, herec Tomáš Matonoha, spisovatel Michal Viewegh s přáteli, fotograf Tono Stano, herečka Jana Švandová, Miroslav Táborský s manželkou, Rodenovi i některé další známé tváře," prozrazuje Marcinčák.

Co se tedy objevovalo na stole Moravanů, Židů, Rakušanů, Němců a habánů, kteří se zasloužili o rozvoj vinařství na Mikulovsku?

Moravská kuchyně v podání Miroslava Husáka v Hotelu Eliška nejprve navnadí chuťové buňky gurmánů vepřovým bůčkem na čočkovém salátku s křenovým prachem.

„Po předkrmu se bude podávat pečený candát na chřestovém ragú, kroketa z mlíčí, uzený pohořelický kapr na jelítku s fenyklovou pěnou," láká Husák. Sladkou tečku za jeho menu udělá jahodový knedlíček z tvarohového těsta, s griliášem a sirupem z oskeruší, ořechovo-čokoládový řez a jahodový sorbet.

Kapitán národního týmu kuchařů Jan Horký se inspiruje v rakouských kuchařkách. „Předkrm snoubí chuť opečené rolky z amura s koprovou omáčkou, vařeným bílkem a pěnou z uzeného lína. Hlavnímu chodu pak bude dominovat vařený hovězí krk s kořenovou zeleninou, křenová espuma, krém z mrkve a hovězí kroketa," přibližuje Horký svoji „rakouskou" nabídku v Hotelu Marcinčák.

Nakonec nebude chybět jablkový štrúdl.

Kapr s kaviárem

V německém stylu pak bude v Hotelu Maroli vařit Martin Svatek. Připraví salát z pečené zeleniny na medu s modrým sýrem a marinované kuře, po předkrmu naservíruje roládu z krkovice a sušené šunky se špenátovým krémem a kachními škvarky, glazovanou šalotku a květák. Rozloučí se rýžovým pudingem s malinami, vanilkou a čokoládovou drobenkou.

Židovského menu se v mikulovské Zámecké restauraci ujme Jaroslav Kozdělka. Vsadí nejprve na harmonii šouletu s pomalu uzeným kachním prsem, v hlavním pak zkombinuje Pohořelického kapra s bylinkovým farfalem a lilkovým kaviárem. Jako dezert nabídne rýžový kugel s jablečným cullis.

Poslední z mistrů kuchařů Petr Vlásek připomene v Restauraci Aquarium Relax tradici habánské kuchyně. Jako první bude podávat pěnu ze zauzeného lososa s okurkovým želé a pošírovanou lososovou rolku na hráškovém pyré s pěnou buerre blanc. Další chod skrývá kachní prso na celerovém pyré s jemným žemlovým knedlíkem, restovanou kapustou a pomerančovo-rozmarýnovou omáčkou. Menu završí teplý ořechový dortík s horkou čokoládou a tvarohovou pěnou s meruňkovým čatní.

Všechny pokrmy v každé z restaurací doplní vhodná vína z mikulovských vinařství Marcinčák a Volařík.

Autor: Michal Šupálek

31.5.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Těsný únik. Řidič osobního vozu v protisměru neměl proti předjíždějícímu kamionu jinou možnost než zastavit mimo vozovku. Jinak by riskoval fatální čelní střet.
12

VIDEO: Předjíždění kamionů jako kilometrový hazard se smrtí

Bývalá politická vězenkyně Mária Matejčíková převzala 17. listopadu v pražském Národním divadle Cenu Paměti národa. Gratuluje jí moderátor večera Martin Veselovský.

Ceny Paměti národa dostali političtí vězni a perzekvovaný Šimko

Extraliga po 22. kole: Sparta konečně vítězně. Derby severu pro Vervu

/FOTOGALERIE/ Jedni se po reprezentační přestávce zvedají, druhým to skřípe. Mluvit by o tom mohla brněnská Kometa, která ve středu doma padla s Pardubicemi a v pátek doma nestačila 1:3 na Vítkovice. Pád pokračuje i v Mladé Boleslavi, kde vedení dnes odvolalo trenéra Augustu. Proti Hradci tak tým vedla dvojice asistentů Žabka – Ujčík, ale ani to na výhru nestačilo.

Pražská zoo přivítala nový přírůstek. Mládě guerézy pláštíkové

Mládě guerézy pláštíkové se narodilo v úterý v Zoo Praha. Návštěvníci jej mohou už nyní vidět v expozici těchto primátů, která se nachází v dolní části zoologické zahrady na Opičích ostrovech. Přírůstek má bílou barvu a krátkou kudrnatou srst, kontrastující s rodiči.

Irácká armáda dobyla Rávu, poslední irácké město ovládané IS

Irácká armáda oznámila, že dobyla město Ráva u hranice se Sýrií. Město bylo považováno za poslední útočiště takzvaného Islámského státu v Iráku. Vojenská operace směřující k osvobození Rávy začala v pátek za úsvitu.

Univerzita Karlova ocenila vynikajícího učitele a vzdělávací počin

Univerzita Karlova dnes opět při příležitosti 17. listopadu ocenila vynikající vyučující a vzdělávací počiny. Cenu Arnošta z Pardubic získal profesor Petr Charvát z pedagogické fakulty a tým z právnické fakulty za program Street Law - zažít právo jinak. In memoriam byl v Karolinu oceněn za přínos světové vědě, pedagogické činnosti a popularizaci vědy Jan Suda. ČTK o tom informoval mluvčí univerzity Václav Hájek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT