Hlavním dějištěm řezačského klání je tentokrát čejkovické vinařství Škrobák. Příchozí už z dálky vítá vůně masových specialit, jitrnic či tlačenky. Horký čaj nejednomu z nich očividně v sychravém únorovém počasí přichází vhod. Organizátoři jednašedesát soutěžících rozdělují do dvou skupin.

Juniorů je dvacet, kategorie Elite má jednačtyřicet zástupců. „V této soutěži není rychlost hlavním kritériem, hodnotí se zejména kvalita a čistota řezu," upozorňuje přítomné jednatel společnosti BS Vinařské potřeby, která je pořadatelem mistrovství, Miloš Balga. Soutěž zahajuje moderátor vtipnými a motivačními slovy.

Skupinka Elite se odebírá k vinohradu Vinařství Veverka, kde účastníci mají za úkol co nejlépe ořezat odrůdu Tramín červený. Bahnem brodící se soutěžící žene do kopce touha po hlavní trofeji. Tou jsou každoročně zlaté nůžky. Ještě před tím ale musí použít ty obyčejné.

Po shromáždění je všichni jako na povel vytahují ze svých kapes. Organizátor je poučuje o pravidlech soutěže. Mají dvacet minut na ostřihání pětadvaceti keřů v takzvaném rýnsko–hessenském vedení. Každý je za pět bodů. „Jestli někdo dneska bude mít sto pětadvacet bodů, tak klobouk dolů," směje se vinař a člen poroty Jaroslav Osička.

Najednou se ozývá ohlušující rána. Padá zahajovací výstřel a maximálně soustředění soutěžící rozmístění po vinici se pouštějí do práce. Bojují s deštěm, zimou a do tváří jim fouká vítr. Petra Brédová i přes nepřízeň počasí upravuje jednu hlavu révy za druhou. „Střiháním ve vinohradě si vydělávám, takže si myslím, že mám šanci. Asi tak jedna ku sedmi. Jsem tady ale poprvé, takže uvidíme," stíhá prozradit při náročném postupu. Zanedlouho křičí na časoměřiče a hlásí své soutěžní číslo.

Bojovníci z Elite se střídají s Juniory. I ti chtějí dokázat, jak přesné řezy mají. Promoklí účastníci scházejí 
z kopce zpět do vinařství, kde si vychutnávají teplou odměnu.

Ovarovou polévkou se zahřívá například Jiří Hýbl ze Žeravic, který se chtěl v minulosti soutěže již několikrát zúčastnit, ale odvahu našel až nyní. „Tentokrát jsem se odhodlal. Jsem zvyklý na zimní podmínky. Troufám si říct, že bych se mohl umístit v první polovině soutěžících," říká mezi sousty.

Celý den je pro přítomné vinaře i diváky připravený bohatý doprovodný program, jehož součástí jsou letos odborné přednášky rakouských odborníků Martina Mehofera a Karla Hanáka.

Jedna z organizátorek a marketingová manažerka BS Vinařské potřeby Renata Hlavačková při pohledu na uchazeče o titul mistra republiky vzpomíná, jak klání před třiadvaceti lety vlastně vzniklo. „Z neformálního setkání vinařů, kteří měli chuť ukázat zkušenosti s řezem révy. Postupně se z amatérské akce stala seriózní a vyhledávaná celostátní soutěž nejlepších řezáčů, která splňuje mezinárodní parametry a má dobrý zvuk jak mezi vinaři, tak i odborníky z oboru vinohradnictví," prohlašuje Hlavačková.