Dva muži byli obvinění ze zatajení věci a podílnictví. Za to mohli skončit až na pět let ve vězení. „Vyvázli ale bez trestu. Jejich případ byl vyřešený takzvaným odklonem. K činu se totiž přiznali, zaplatili škody a přispěli na pomoc obětem trestných činů," řekla blanenská okresní státní zástupkyně Ivana Šmídová.

Stříbrné mince jsou nyní uložené v Moravském zemském muzeu. „Zatím není rozhodnuté jaké muzeum se stane majitelem pokladu. U nás tedy poklad zůstane do té doby než bude nějakému muzeu přidělený," řekla historička a odbornice na mince z Moravského zemského muzea Dagmar Grossmannová.

Poklad podle ní ale v depozitáři schovaný nezůstane. „Pokud se poklad dostane k nám nebo některému z muzeí, které by s námi chtělo spolupracovat, tak bychom ho chtěli představit veřejnosti," uvedla Grossmannová.

Podle ní je poklad vzácný především svou velikostí. „Poklad původně obsahoval asi šest kilogramů stříbrných mincí. Ty byly zhruba z poloviny sedmnáctého století, což je období třicetileté války. Je to jeden z mála pokladů takové velikosti, které se podařilo na Moravě najít," řekla Grossmannová.

Hodnota pokladu je pro historiky nevyčíslitelná. „Poklad je vzácným historickým pramenem. Pokud poklad někdo rozprodá, tak pro nás jsou to nenávratně ztracené informace. V tomto je pro nás jeho hodnota nevyčíslitelná. Pokud ale přepočítáme hodnotu pokladu na peníze, pohybuje se v řádech několika milionů korun," řekla odbornice s tím, že poklad obsahoval mince z celé střední Evropy.

Poklad našel v roce 2010 devětatři­cetiletý muž detektorem kovů na vrchu Zlatník. „Našel ho ve stráni v Pilském údolí pod hradem Boskovice," uvedl zástupce vedoucího policistů pro Blansko a Vyškov Zdeněk Grénar.

Poklad byl ukrytý v hromadě kamení. „Místo se mu zdálo pro poklad příhodné, tak ho detektorem prověřil," přiblížila vedoucí vyšetřování Zdeňka Kiliánová. Asi dvacet centimetrů pod zemí tak amatérský lovec pokladů našel dnem vzhůru zakopaný hliněný džbán. Uvnitř byl zbytek látky a tisíce stříbrných mincí.

Nálezce poklad s tržní hodnotou asi jeden milion korun ale neohlásil. Asi dvě stě mincí si ponechal. Zbytek i se džbánem prodal za osm set padesát tisíc korun jednačtyřiceti­letému překupníkovi. Ten poklad po částech prodal soukromým sběratelům.

Policii na případ upozornil anonym. Ten dodal i fotografie mincí. Policistům se zatím podařilo vypátrat asi dva tisíce dvě stě mincí o celkové váze 1,6 kilogramů.

Pokud by muži poklad odevzdali, měli by nárok na nálezné. „Nálezné se vyplácí ne z tržní hodnoty, ale z historické. Ta bývá vyšší," uvedla historička.