Příznivci charismatického hnutí usilují o hlubší prožitek křesťanské víry a nalezení nového vztahu k Bohu.

Konference, která potrvá do neděle, je letos součástí oslav Roku víry. Připomíná také 1150. výročí příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Hlavním hostem je Charles Whitehead, který patří mezi nejznámějších osobnosti světového hnutí Katolické charismatické obnovy.

„V civilním zaměstnání byl Charles Whitehead manažerem marketingové společnosti, nyní se už léta věnuje službě církvi na plný úvazek," uvedla mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová. Whiteheadovy přednášky jsou na programu ve čtvrtek a pátek. Záštitu nad konferencí převzal brněnský biskup Vojtěch Cikrle, o víkendu přijede také kardinál Miloslav Vlk.

Na konferenci nechybí ani zábava, například koncerty a divadelní představení. Součástí setkání věřících je také program pro děti. Na konferenci často přijíždějí celé rodiny. „Organizátoři myslí i na postižené – pro účastníky se sluchovým postižením je zajištěn simultánní přepis mluvené řeči na plátno," uvedla Jandlová.

Charismatické konference se v Česku konají od roku 1989, v posledních letech pravidelně v Brně. Katoličtí charismatikové sami sebe vidí jako součást obnovného proudu v křesťanských církvích.

Počátky světového hnutí charismatické obnovy kladou odborníci do 60. let minulého století. Navazuje na starší proudy v protestantských církvích, a především na letniční církve. Jedním ze základů učení letničních církví je takzvaný křest Duchem svatým, extatický stav, ve kterém se věřící modlí v neznámém jazyce.