Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Národy Podyjí si pohrály s chutěmi. Jídlo připravoval i vietnamský architekt

Mikulov /FOTOGALERIE/ – Jako o jednom z nejpovedenějších ročníků hovořila o letošní šestnácté přehlídce Národy Podyjí produkční Sylva Chludilová. Od cesty do Mikulova návštěvníky neodradily ani tropické víkendové teploty. „Snad všechny národní kuchyně nakonec vyprodaly své dobroty. Náměstí bylo roztancované až do nočních hodin," uvedla Chludilová.

20.7.2015
SDÍLEJ:

Kulinářský festival Národy Podyjí má za sebou šestnáctý ročník. O víkendu lákalo na mikulovské Náměstí jídlo, hudba, tanec i víno.Foto: DENÍK/Přemysl Spěvák

Na kulturně – kulinářský festival do města pod Pálavou poprvé zavítali zástupci brněnského spolku vietnamských studentů a mládeže.

Vystudovaný architekt Long Tran se ve stánku na mikulovském Náměstí zhostil role šéfkuchaře. „Nabízíme tři druhy jídla a stejný počet pití. Věděli jsme, že bude horko, takže jsme nechtěli dělat nic smaženého, kromě tradičních závitků. Měli jsme jich připravených čtyři stovky, už jsou vyprodané. Lidé ale stojí fronty i na jarní závitky, které se nesmaží. Máme také tradiční vietnamskou kávu podávanou s ledem," povídá v sobotu odpoledne Long Tran.

Sedmadvacetiletý muž a jeho kolega Ngoc Dung Tran se shodli na tom, že za úspěchem jejich kuchyně byla nejen čerstvost, ale i show. Tedy příprava jídla přímo před očima zákazníka. „Základ vietnamské kuchyně tvoří zelenina a rybí omáčka. Pokrmy hrají všemi barvami a chutěmi. Suroviny se musí zkombinovat ve správných poměrech," popsal Long Tran další zásady.

„Tuk lidem chutná"

Do Mikulova se zástupci vietnamského spolku vydali z části proto, že chtěli poznat charakter jiných národních kuchyní. Na náměstí nechyběla například krétská, ruská, židovská, srbská a řada dalších. „Rádi jíme," notují si oba muži, kterým ve stánku pomáhaly i dvě mladé ženy.

A co si myslí o vietnamských bistrech? „Tuk lidem chutná. I proto zažila bistra v minulosti velký úspěch s nabídkou smažených jídel. Teď přichází nové trendy, tedy zdravá strava, více zeleniny či salátů. Například z naklíčeného munga," všiml si Long Tran.

Příště se chce na gastronomických festivalech zaměřit i na tradiční způsob vietnamského stolování. „U nás je normální, že každý má svou misku s rýží. Společnost si objedná více pokrmů a kdokoliv z ní pak může ochutnat, co chce," řekl na závěr.

Autor: Přemysl Spěvák

20.7.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Miliardový zámek na osobní údaje. Nařízení začne platit za půl roku

Tisková konference ODS po volbě místopředsedů Poslanecké sněmovny
3 11

Fiala neuspěl. „Nepolíbil prsten“

Zpívající rozhodčí a bezdomovcem po své vůli: prohlédněte si nejlepší videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 24. listopadu 2017.

Komentář Kateřiny Perknerové: Vojtěch Filip, génius reálpolitiky

Komunistická strana Čech a Moravy vyhrála sněmovní volby. Tedy ne na první dobrou, ale na druhou ano. Ačkoli skončila až pátá se 7,76 procenta hlasů, její předseda Vojtěch Filip dokázal za poslední měsíc to, co nikdo před ním.

Zkoušeli spát bez tepla domova. Akce Noc venku přibližovala bezdomovectví

Žít bez domova, lásky a zázemí je pro většinu z nás nepředstavitelné, přesto řada lidí takové štěstí nemá. Na to upozornila akce Noc venku v Jablonci nad Nisou.

Chtějí mít větší pocit bezpečí, zájemců o zbraně stále přibývá

Zastřílet si do Čech rádi přijíždějí Polácii Holanďané.V době, kdy nás zpravodajství denně zaplavuje informacemi o různých hrozbách, leckdo přemýšlí o tom, zda by se cítil bezpečněji se zbraní. Možnost získat zbrojní průkaz, který by držitele opravňoval k vlastnění střelné zbraně, nabízí i střelnice v Centru Walzel v Meziměstí, kde se tento víkend koná poslední letošní přípravný kurz na zbrojní průkaz.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT