Novým využitím bývalé Esslerovy přádelny u zastávky Obřanský most se studenti architektury zabývají několik let. „Budova je unikátní svou formou a tím, jak vyčnívá z okolní zástavby," zdůraznila doktorandka Katarína Beláčková, která se projektu věnuje.

Dvaadvacet návrhů vystaví studenti do příští středy. „Zaměřili jsme se na možnosti využití, které by pomohly obyvatelům z okolí. Mezi ně patří například využití jako knihovna, radnice nebo kluby," vysvětlila architektka vedoucí tento projekt Helena Zemánková.

V roce 1992 se věnovala také možnostem využití tehdy opuštěné Vaňkovky. „Doufám, že se bude revitalizovat i obřanská textilka," uvedla architektka.

Nejsou to ale první návrhy na nové využití pro víc než sto let starou budovu. „Lidé vymýšleli už dřív nejrůznější nové účely stavby. Od skladiště nábytku po prostor k závodům minikár. Na návrhy studentů jsem zvědavý," řekl starosta Maloměřic a Obřan Vlastimil Břicháček.

Areál chce opravovat i jeho majitel. „Na návrhy studentů se podíváme a třeba nás zaujmou," nastínil zástupce majitele továrny Josef Franc. Podle jeho odhadu potřebuje na revitalizaci budovy desítky milionů korun.

Revitalizaci bývalé přádelny řeší majitel už několik let. Na místě podle plánů měly vzniknout byty nebo obchodní dům. „V areálu jsme udělali spoustu práce. Vyklízeli jsme, bourali vnitřní příčky nebo vytrhávali podlahy. Změny ale nejsou zvenku moc vidět," upozornil Franc.

Podle architektů patří k silným stránkám budovy její umístění. „Bývalá továrna stojí prakticky na ostrově mezi řekou Svitavou a vodním kanálem," zmínila Zemánková. K přednostem textilky se počítají také vysoké stropy a velké prostory.

Chátrající budova představuje pro městskou část problém. „Továrna patří k dominantám Obřan. Navíc tady žijí pamětníci, kteří ji zažili v provozu a současný stav je mrzí," řekl starosta Břicháček.

Význam budovy potvrzují také místní obyvatelé. „Ať už přijedete do Obřan hromadnou dopravou, nebo autem, tak ji kvůli výšce nepřehlédnete. A po opravách by mohla vypadat dobře," prohlásil například Jan Lesák.

Továrna vznikla u řeky Svitavy na místě malé přádelny. Postavila ji firma průmyslníka Eduarda Ernsta Esslera. Textilka zaměstnávala v třicátých letech minulého století až šest set dělníků.

Fabriku zabavili za druhé světové války nacisté jako židovský majetek. V roce 1948 továrnu znárodnili komunisté a sídlila tam jedna z poboček Mosilany, dokud se v devadesátých letech minulého století nepřestěhovala.