I vyšší zdanění. „Další zvýšení daní z osmadvaceti procent na pětatřicet pro technické hry, mezi které právě výherní automaty patří, je opravdu zlodějina. Získat prodloužení licence navíc bude o dost těžší. V následujících dvou letech tak zřejmě skončí až osmdesát procent heren," odhadoval majitel vyškovské herny U Piráta Jiří Klement.

Nelíbí se mu ani omezení maximálního vkladu u jedné hry, který bude nastavený na stovku u heren a tisíc korun u internetových sázek a kasin. „Proč vláda lidem nařizuje, kolik můžou vsadit? Vracíme se třicet let zpátky. Není to snad věc každého člověka, jenž si jde zahrát?" ptal se Klement.

Připomněl i jedno zmírnění, které novinka přinese. Tím je možnost navrácení heren do blízkosti škol. „Změny v zákoně nechápu. Budeme platit víc, budeme mít horší podmínky, ale stále nás nechají existovat. Když tedy ministerstvo proti hazardu tak brojí, proč nás rovnou nezruší? Místo toho nechají na obcích, jestli znovu dovolí herny vedle škol nebo nádraží," uzavřel.

Novela o hazardu
∙ Zákon přináší hlavně omezení pro hráče
∙ Prostřednictvím rejstříku budou mít hazard zakázaný lidé, kteří pobírají dávky
∙ Povolení k umístění herního prostoru bude ve výhradní pravomoci obce
∙ V účinnost má zákon vstoupit od ledna

Mezi další změny platí také zákaz výherních automatů v restauracích a hospodách. To aktuálně nesplňuje například vyškovský podnik U Kočích na Masarykově náměstí. „O situaci vím, nejprve ale vše musím probrat se zřizovatelem automatů. Podle současného výkladu zákona bychom opravdu museli dát automaty pryč. Samozřejmě se mi to nelíbí, protože nám za ně firma platí nájem. Třeba se ale ještě něco do konce roku změní," doufal provozní hospody. Zveřejnění svého jména si nepřál.

Proti změnám je i Kryštof Tyl z Vyškova. Občas do herny zajde. „Jako pozornost v ní dostanu cigarety nebo třeba skleničku alkoholu. To už nově možné nebude. Nový registr je podle mě taky nesmyslný. Už vidím, jak někam půjdu žádat o práci a oni zjistí, že jsem v registru hráčů, kteří občas zajdou do herny. Je to hloupost," prohlásil Tyl.

Naopak Zuzana Böhmová z Vyškova změnu vítá. Je pro nulovou toleranci hazardu. „Když kolem sebe vidím ty temné díry, kam se hráči slézají, jsem ráda, že jich spousta zanikne. Lidé, kteří v nich prohrávají své vydělané peníze nebo v horším případě přímo sociální dávky, jsou nemocní. Je hyenismus takhle jejich závislosti zneužívat," zdůraznila Vyškovanka.

Úplně všechno se jí ale na novele nelíbí. „Nesouhlasím s tím, že herny teoreticky můžou vyrůst vedle škol, na to si ale snad dá město pozor," upozornila Böhmová.

Novela zákona o hazardu se nelíbí ani vyškovskému místostarostovi Karlu Jurkovi. Podle svých slov od ní čekal víc. „Je to opět takové polovičaté řešení, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Různých loterijních a sázkových her se novela prakticky nedotkne. Jedinou změnou projdou herny a kasina, ani v jejich případě to ovšem není drastické," popsal Jurka.

ROZPADLÉ RODINY

Sám zná rodiny, které právě patologické hráčství dovedlo k rozpadu. „Zakázat herny ve městě ovšem není řešení problému. Pokud zastupitelstvo rozhodne o nulové toleranci k hazardu ve Vyškově, hráči budou jednoduše jezdit do nějaké z blízkých obcí, kde herna je," připomněl místostarosta.

Jedinou možností je podle něj plošné řešení. „Plošný zákaz hazardu ve všech obcích by problémy způsobené gamblerstvím mohl konečně vyřešit. To ovšem v nejbližší době určitě nepřijde," uzavřel Jurka.