Poukázal na špatné osvětlení a na to, že třeba u pekárny je pouze jedno malé zrcadlo. „Není týdne, aby kamionu jedoucímu z Karlínského kopce nehořely před křižovatkou brzdy," dodal diskutující.

Spolu s ním pak i další místní upozornili na nešťastně umístěné přechody pro chodce, zvláště pak v okolí školy. A pokoušeli se najít řešení.

Například Vít Horák navrhl umístění zpomalovacích prahů. „Pokud je někdo od Hovoran rozjetý a vstoupí mu do cesty dítě, už nestihne zastavit. Když jej přibrzdí zpomalovací prvek, pojede do zatáčky čtyřicítkou a na školáka zareaguje dřív," řekl Horák.

David Fulajtár představil jiný návrh. „Pokud chceme bezpečné přecházení přes přechod, lepší je semafor na znamení," prohlásil.

Další 
z debatujících byl pro to, aby mezi sedmou a tři čtvrtě na osm ráno převáděl žáky přes silnici u školy zaměstnanec obecního úřadu. „Šel by s nimi ve výstražné vestě, navíc by tu měly přecházející děti i výchovný prvek," uvedl obyvatel Čejče.

Podle starosty Jana Koutného je možné nechat nainstalovat radary, například 
u hřbitova. „Řidiči se tak přece jen snaží zpomalit," podotkl starosta.

Bývalý zastupitel a současný člen finančního výboru Jaroslav Poruba poukázal na možnost kruhové křižovatky u kostela, která by navíc měla vyřešit místní problém s otáčejícími se auty a autobusy. „Křižovatka je hodně komplikovaná," upozornil Poruba.

Rondel ale v Čejči nyní silničáři neplánují. Nově má být ale udělaný průtah obcí ve směru na Čejkovice. „Zpracovává se projekt, letos máme získat stavební povolení. Rekonstrukce bude o něco složitější i kvůli tomu, že se musí odstranit kostky," sdělil vedoucí hodonínské oblasti krajské Správy a údržby silnic Martin Bedrava s tím, že tato investiční akce se má objevit v plánu na příští rok.

O rekonstrukci Nádražní ulice už jednala také čejská stavební komise. „Chci nechat připravit projekty na cyklostezku a chodníky, abychom byli připravení na dobu, kdy nám ohlásí, že budou silnici opravovat," řekla předsedkyně stavební komise Petra Voznicová.

Navíc navrhla dát k chodníku, z něhož chodci opouštějí park, závoru. Podle ní by posílila bezpečí před školou a pomohla tomu, aby se lidé vyhýbali přecházení mimo přechody. „Nyní je to totiž láká, aby křižovatku tudy přeběhli," řekla zastupitelka.

Podle policie je hlavní silnice v Čejči přehledná. „Někomu se může jevit jako nebezpečná, ale otázkou je, z čeho to odvozují a zda nejde jen 
o pocit kvůli hustotě provozu. Od začátku ledna 2015 až do dnešního dne, tedy téměř za čtrnáct měsíců, se na uvedené cestě staly pouze tři dopravní nehody," uvedl policejní mluvčí Petr Zámečník s tím, že jednou šlo o nedání přednosti v jízdě a dvakrát auto srazilo chodce.

Poslední nehoda se stala letos desátého února na přechodu u základní školy. „Řidička osobního auta srazila nezletilou chodkyni," přiblížil policejní mluvčí.

To podle místostarosty Radka Peše vyvolalo nečekanou reakci. „Nevím, jestli se rodiče zalekli od poslední události, ale nyní chodí s dětmi mimo přechod," upozornil na zastupitelstvu místostarosta.

Jeho kolega z radnice potvrdil, že současnou situaci budou řešit. „Shodli jsme se 
v převádění dětí přes přechod do školy, ale ještě to musíme projednat se zaměstnanci obce," dodal starosta Koutný.