A právě takového řidiče chytili policisté minulý čtvrtek v Šebetově na Blanensku. Testy na drogy i alkohol měl třiatřicetiletý muž pozitivní. Za volant usedl i přesto, že měl zákaz řízení. „Hazardér si zřejmě neuvědomuje, že auto v jeho rukách může i zabíjet," poukázal blanenský policejní mluvčí Petr Nečesánek

V roce 2013 policisté odhalili 2 751 řidičů, kteří před jízdou pili alkohol. V loňském roce jich bylo o dvaašedesát více. V loňském roce zavinili dopravní nehodu řidiči pod vlivem alkoholu v Jihomoravském kraji v celkem 479 případech. Při těchto nehodách zemřelo šest lidí.

Jednou ze smrtelných nehod byla například srpnová v Lanžhotě na Břeclavsku. Dvaadvacetiletý opilý řidič tehdy srazil cyklistu na elektrickém kole. Ten na místě zemřel. Řidič, který nehodu způsobil, nadýchal přes promile alkoholu.Pro zvětšení klikněte.

Právě takovým tragickým následkům se snaží předejít jihomoravští policisté, a proto se na dopadení těchto řidičů zaměřují už několik let. „Dopravní hlídky jsou v poslední době technicky lépe vybavení. V autě mají alkohol testery i testy, které odhalí přítomnost drogy v těle," sdělila jihomoravská policejní mluvčí Petra Vedrová.

Může se stát, že policisté zastaví řidiče, který se na první pohled bude zdát svým chováním neklidný nebo podezřelý, přesto bude mít negativní výsledek na alkohol. „V takovém případě ho policisté podrobí i zkoušce na drogy," vysvětlila Vedrová.

Největší nárůst zaznamenali policisté u řidičů, kteří řídili s hladinou alkoholu od 1,1 do 1,5 promile alkoholu. V loňském roce to bylo osmaosmdesát, což je o osmadvacet více než předloni. Podle hodonínského policejního mluvčího Petra Zámečníka někteří řidiči spoléhají na to, že je policisté nechytí. „Myslí, že se nic nemůže stát, ale riskují tak nejen svůj život, ale i život nevinných lidí," poukázal Zámečník.

Podobný názor má i psycholožka Zuzana Spurná. „Lidé usedají za volat opilí, protože mají pocit, že na ně alkohol nemá vliv a že nemůže ovlivnit jejich řidičské schopnosti," sdělila Spurná. Podle ní opilí lidé nabývají dojmu, že vše zvládnou a mají to pod kontrolou. Poukázala také na to, že lidé, kteří řídí opakovaně pod vlivem alkoholu nebo drog, mají problém s respektováním společenských pravidel.

Pokud lidé vypijí alkohol a po nějaké době chtějí usednout za volant, ale nejsou si jistí, jestli už jim alkohol z těla vyprchal, tak podle odborníků slouží jako dobrá pomůcka alkohol tester. Ten si pořídil i řidič Martin Gazárek „Mám ho už pár měsíců a využil jsem ho asi čtyřikrát. Někdy si nejsem jistý, jestli už můžu řídit, a díky tomu to lehce zjistím," uvedl Gazárek.

Za přístroj zaplatil okolo dvou set korun. „Není to moc, každý řidič by si ho mohl koupit," sdělil Gazárek.

Policisté na jihomoravských silnicích loni přistihli 1 330 řidičů, kteří usedli za volant pod vlivem drog. Jeden případ se stal koncem loňského listopadu v Hodoníně. „Devětadvacetiletý řidič měl tehdy pozitivní test na drogy. Muž na místě přišel o řidičský průkaz. Při prohlídce auta policisté zjistili, že v něm ukrývá tašku s několika krabičkami léčiv, které se používají na výrobu pervitinu," připomněl Zámečník.