Zahrada je v chatové kolonii nedaleko přírodní památky Netopýrky. Sousedy pach zvířat obtěžuje. „Vadí nám i mouchy a kozí mekot. Zvířata se nám otírají o plot a zničily ho," vyjádřil se soused Miroslav Michálek. Podle něho je zvířat na pozemku farmy příliš mnoho a není možné v sousedství bez problémů žít.

Majitelka Marie Schmiederová chová v současné době přes třicet zvířat různého stáří. O jejich zápachu ví. „Když ale na vedlejším poli pěstovali řepku nebo je hnojili, tak mi za to taky vynadali," hájila se chovatelka. Dodala, že se snažila řešit i opravu plotu, ale narazila na špatné sousedské vztahy.

Zbavit se části zvířat Schmiederová nechce. „Pět kozlíků půjde brzy pryč, ale stádo chci uchovat, protože jsou to stádní zvířata. Navíc se sem na ně chodí dívat lidi a děti ze školek. Čtyři kozy pro ně nebudou zajímavé," argumentovala majitelka.

Kozí zahradu zkontrolovalo několik inspekcí. Problémy objevili ale pouze úředníci ze stavebního úřadu. „Přístřešek neodpovídá stavebnímu zákonu a je potřeba ho odstranit," vysvětlila starostka Milada Blatná. Domek pro kozy totiž překračuje plochu povolenou v chatové oblasti.

Podle starostky farma působí pozitivně na děti a další návštěvníky. „Sousedy ale chápu. Farma mezi zahrádkami být nemůže," dodala Blatná. Řešením by podle ní bylo, kdyby se kozí zahrada přesunula o několik desítek metrů dál, na zemědělskou půdu.

Majitelka to považuje za neuskutečnitelné. „Prodejem kozího mléka vydělám akorát na krmení. Nemám na to peníze," prohlásila chovatelka. Navíc na zmíněném pozemku podle ní chybí voda, kterou by zvířata mohla pít.

Komínská kozí zahrada
• nachází se v bývalém sadu na severozápadním svahu kopce Netopýrky v brněnském Komíně
• nyní v ní žije šestadvacet dospělých koz, čtyři kůzlata a pět mladých kozlů, kteří brzy půjdou na jatka
• majitelka zahrady prodává kozí mléko
• první stížnosti se objevily v roce 2013, letos stavební úřad odhalil, že kozí přístřešek neodpovídá rozlohou zákonu

Pro záchranu zahrady začali její fanoušci organizovat petici. Kromě možnosti pozorovat zvířata zdůrazňují i prodej mléka. „Lze zde nakoupit čerstvě nadojené kozí mléko, jež je velmi prospěšnou součástí jídelníčku dětí i dospělých," napsala organizátorka petice Marija Petkovska.

Petice zatím získala asi pět set padesát podpisů. „Podepisují ji ale i lidé zdaleka, kteří v místě nežijí," poznamenala starostka.

Také zahrádkáři z okolí se připravují jednat. „Chystáme se setkat začátkem října a poradit se, jak budeme dál postupovat," oznámil Michálek.