Policisté upozorňují, že právě blížící se svátky a zvyšující se částky utracené za dárky přitahují nejednoho podvodníka. Před několika dny se o tom na Břeclavsku přesvědčila žena, která si za devět tisíc korun chtěla pořídit IPhone. Objednala si jej přes internetový portál, sumu zaplatila, ale na mobil stále čeká. Případ už prověřuje policie. „Čím více lidé nakupují a snaží se o výhodné pořízení dárků, tím je patrnější hrozba, že mohou někomu naletět," uvedla policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

VYŘIZOVÁNÍ V ASII

Další nedávný případ. Muž z Břeclavi si objednal notebook za 22 tisíc, po zaplacení se prodejce odmlčel. I proto je na místě před Vánocemi zvýšit obezřetnost. Počty podvodů se na Břeclavsku ročně šplhají do několika desítek případů – ty internetové mezi nimi mají pevné místo.

Množství podobných událostí každoročně stoupá. Česká obchodní inspekce eviduje vzrůstající čísla posledních patnáct let. Seznam rizikových e-shopů zveřejnila na svých webových stránkách. „Důrazně před nimi varujeme. Zvláště před Vánocemi poutají reklamou, kterou cílí především na starší lidi," nechal se slyšet mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Nebezpečným znakem je podle něj například umístění v zahraničí, kdy weby mají mimo jiné koncovky .com. „Případné problémy pak spotřebitel řeší s prodejcem a těžko asi pojede něco reklamovat do Asie," zmínil Fröhlich.

Ačkoliv policie nezveřejnila v jakém množství, viníky nekalých obchodů se jí daří dopátrat. „Máme specialisty na internetovou kriminalitu, kteří jsou úspěšní. Postup ani taktiku ale prozrazovat nebudeme," oznámila mluvčí Drahokoupilová. Jako vodítko k dopadení viníka a následné důkazy slouží korespondence. Potřeba je tak uchovávat maily nebo SMS zprávy.

Základní pravidlo pro nakupování na internetu je vyhnout se bezhlavému objednávání a placení. Minimálně při první zkušenosti je vhodné uhradit cenu alespoň dobírkou.