Vnuk Oleny Chernyshové z Hrušovan u Brna musí jezdit na vyšetření zraku do Židlochovic. Další místní, Pavla Vlčnovská, se chystá se synem na oční vyšetření až do Uherského Hradiště. Podobné problémy měla vyřešit nová oční ordinace.

Jenže Všeobecná zdravotní pojišťovna odmítla uzavřít smlouvu s očním lékařem. Žádost už dřív zamítl náměstek ředitele pro zdravotní péči pojišťovny Petr Honěk s tím, že lidé najdou ordinace v okolí. „Podmínky odpovídají nařízení vlády o místní a časové dostupnosti. Dojezdová doba pro obor oční lékařství je pro pojištěnce pětačtyřicet minut, s čímž je obec v souladu," prohlásil.

Tři čtvrtě hodiny na cestách je ale podle starosty obce Miroslava Rožnovského neúnosné. „K očnímu chodí obvykle staří, nemocní, slepí nebo postižení lidé. Rozhodnutí pojišťovny na mě působí arogantně. Kde nechali soucit?" ptal se.

Nejbližší oční ordinace jsou v Brně nebo Židlochovicích. „Dostupné sice jsou, ale nikdo nezohledňuje dlouhé čekání, které musejí lidé podstoupit. Objednací doba mimo Hrušovany u Brna je obvykle nejméně tři měsíce," upřesnil starosta.

Rožnovský se kvůli rozhodnutí pojišťovny obrátil i na ministerstvo zdravotnictví. „Dostali jsme stížnost a budeme se jí zabývat. Jakákoliv vyjádření jsou však v této chvíli předčasná," sdělila zástupkyně ředitele odboru komunikace s veřejností ministerstva zdravotnictví Dana Šalamunová.

Pojišťovně se podle starosty zřízením ordinace ani nijak nenavýší náklady. „Navíc by tam byl oční lékař jen tři dny v týdnu," dodal.

Mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý se ke stížnosti starosty odmítl vyjádřit. „Pokud nám ji adresoval, adekvátně s ní naložíme," ujistil. Náměstek Honěk, který uzavření smlouvy zamítl, je podle něj nyní na dovolené, proto také situaci nemůže komentovat.

V obci podle starosty na vlastní náklady, které činily osmnáct milionů korun, nedávno zrekonstruovali zdravotní středisko. „Je to pro nás od pojišťovny nepochopitelný a necitlivý krok. Zajistili jsme lékaře, schválili smlouvu o nájmu, kraj nám přidělil ordinaci, ale pojišťovna neschválila smlouvu. Neuvěřitelné," zlobil se Rožnovský.

Mluvčí Jihomoravského kraje Eliška Holešinská Windová uvedla, že ačkoliv kraj vydává žadatelům oprávnění na poskytování zdravotních služeb, je jeho rozhodnutí zcela nezávislé na uzavření smluv se zdravotními pojišťovnami. „Po vydání oprávnění ve schválených podmínkách se zdravotní služby mohou poskytovat. Financování této činnosti však krajský úřad dál nezkoumá," sdělila Holešinská Windová.