„Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií nám před pár dny udělila povolení k odchovu mláďat tygra sumeterského," uvedla mluvčí brněnské zahrady Monika Brindzáková.

Řetězec nepovedených pokusů by tak mohl přetrhnout dvouletý samec Dandys. „Přivezli jsme ho na jaře z Polska. Původně jsme jejich spojení plánovali kvůli jeho věku až za tři roky," řekla mluvčí. Podle chovatelů je však samec natolik vyspělý, že se o oplodnění Satu může pokusit už příští rok.

S desetiletou tygřicí zažili v zoo perné chvíle. Prvnímu potenciálnímu otci svých mláďat Dickovi při milostném aktu zlomila pažní kost. Na následky zranení uhynul. Jeho bratr Kampar o šelmu nejevil zájem a další nástupce Dustin byl pro páření příliš nezkušený.

Zatím poslední Dua se s tygřicí sice pářil, ale mláďata na svět nepřišla. „Nejdůležitější je harmonie páru," podotkla Brindzáková.

Tygr sumaterský je nejmenší poddruh této pruhované šelmy. Kvůli intenzivním lovům a a ničení jejich přirozeného prostředí jsou kriticky ohrožení. Ve volné přírodě se vyskytuje nanejvýš 600 exemplářů.

Podle slov ředitele zoo Martina Hovorky v minulosti s pářením tygrů problémy neměli. „Ve stísněných prostorách se jim v tomto ohledu dařilo výborně. Poté, co dostali nový výběh, najednou přestali," uvedl již dříve Hovorka.

A co když se ani pátý pokus nezdaří? „V zoo by zůstal Dandys. Satu by musela putovat jinam," řekla rozhodně Brindzáková.

LENKA VOTŘELOVÁ