Téměř tři čtvrtiny zasažené plochy už jsou uhašené, v noci si při opravě stroje jeden hasič zranil prst. Během dne se znovu rozhořelo několik malých ohnisek, hasiči je uhasili, řekl mluvčí zásahu Zdeněk Hošák.

Hasiči postavili na některých místech valy z klestí, které důkladně prolili vodou. Při rozhoření menších ohnisek zabrání šíření požáru do okolí. „Během dne se rozhořela místa o velikosti metr krát metr nebo dva," popsal situaci Hošák s tím, že hasiči je rychle uhasili.

V noci budou opět místo monitorovat termokamerou. Při ochlazení vzduchu jsou totiž na kameře lépe vidět možná ohniska.

„V noci hasiči zasahovali na celé zasažené ploše. Nyní máme tři čtvrtiny požářiště důkladně prolité vodou, takže by nemělo hrozit opětovné vznícení," popsal situaci Hošák. Podle něj se nyní musí důkladně uhasit kořenový systém, aby se jím oheň nešířil a znovu nevzplál.

V noci na dnešek bylo u Bzence 70 jednotek hasičů, kteří hledali ohniska požáru pomocí termokamer. Jeden hasič se zranil na prstě a musel být ošetřen v nemocnici. Ostatní hasiče podle Hošáka vystřídali odpočatí kolegové a zhruba 280 jich pokračuje v hašení. Nad místem největšího požáru za posledních 15 let celý den létá vrtulník s termokamerou na hledání ohnisek.

Na místě se zatím vystřídalo přes 1000 hasičů z různých krajů republiky, někteří přijeli ze Slovenska. V hašení jim pomáhalo 283 kusů techniky, například speciální tank. Vodu hasiči přivádějí pomocí dvou velkokapacitních čerpadel ze čtyři kilometry vzdálené řeky Moravy.

Škoda se podle předběžných odhadů hasičů bude pohybovat řádech milionů korun. Nákladné jsou i rozsáhlé hasičské operace v náročném terénu. Jen za pohonné hmoty dosud utratili milion korun, dalších 400.000 stálo zajištění stravy a pitného režimu pro hasiče. Zatím nevyčíslitelné jsou například ceny oprav techniky, která se na místě poškodila.