Sladký nápoj obsahuje dužiny i slupky višní a může mít dvě až pět procent alkoholu podle stupně rozkvašení. V jaké fázi mošt vypít si každý určuje podle svých chuťových preferencí. „Zajímavé je, že višňák na rozdíl od burčáku neprochází takzvaným stádiem řezáku, kdy je mošt hořký, a většině lidí tak nechutná," popsal Krejčík.

Zatímco na oblíbený burčák si lidé v kraji ještě asi měsíc počkají, už v těchto dnech si mohou vychutnat mošt s názvem višňák. Sladký nápoj s dvěma až pěti procenty alkoholu seženou lidé například v burčákomatu brněnského hypermarketu Globus.Zdroj: DENÍK/Ludmila Korešová

Višňák obsahuje také množství vitamínů, antioxidantů a zdraví prospěšných látek, které do moštu dodají kvasinky. Částečně nakvašenou višňovou šťávu mohou lidé zkonzumovat samotnou, míchanou nebo třeba jako surovinu při vaření. „Lze jej využít i jako přísadu do ovocných polévek nebo omáček," dodal Krejčík.

RŮŽENA MACHÁLKOVÁ