Předchůdce burčáku? Začíná sezóna višňového moku
Redakce
Brno - Zatímco na oblíbený burčák si lidé v kraji ještě asi měsíc počkají, už v těchto dnech si mohou vychutnat mošt s názvem višňák. Sladký nápoj s dvěma až pěti procenty alkoholu seženou lidé například v burčákomatu brněnského hypermarketu Globus. „Letošní úroda byla navzdory rozmarům počasí průměrná. Prodávat višňák budeme do konce srpna, kdy navážeme nabídkou burčáku," upřesnil Petr Krejčík z vinařství Lednice Annovino.
Zatímco na oblíbený burčák si lidé v kraji ještě asi měsíc počkají, už v těchto dnech si mohou vychutnat mošt s názvem višňák. Sladký nápoj s dvěma až pěti procenty alkoholu seženou lidé například v burčákomatu brněnského hypermarketu Globus.
|
Foto: DENÍK/Ludmila Korešová
Sladký nápoj obsahuje dužiny i slupky višní a může mít dvě až pět procent alkoholu podle stupně rozkvašení. V jaké fázi mošt vypít si každý určuje podle svých chuťových preferencí. „Zajímavé je, že višňák na rozdíl od burčáku neprochází takzvaným stádiem řezáku, kdy je mošt hořký, a většině lidí tak nechutná," popsal Krejčík.
Zdroj: DENÍK/Ludmila Korešová
Višňák obsahuje také množství vitamínů, antioxidantů a zdraví prospěšných látek, které do moštu dodají kvasinky. Částečně nakvašenou višňovou šťávu mohou lidé zkonzumovat samotnou, míchanou nebo třeba jako surovinu při vaření. „Lze jej využít i jako přísadu do ovocných polévek nebo omáček," dodal Krejčík.
RŮŽENA MACHÁLKOVÁ