Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Prezident Miloš Zeman poobědvá v Černé Hoře. Konfitovaný bůček s pivním štrúdlem

Černá Hora – Šéfkuchař Hotelu Sladovna v Černé Hoře Martin Peša o víkendu moc neodpočíval. Zajišťoval totiž prvotřídní suroviny na přípravu oběda pro prezidenta České republiky Miloše Zemana. Ten ve Sladovně poobědvá v pondělí po poledni spolu s jihomoravským hejtmanem, senátory, českými i evropskými poslanci.

25.1.2016
SDÍLEJ:

Prezident České republiky Miloš Zeman při návštěvě jižní Moravy. Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Attila Racek

Martin Peša přiznává, že úplně klidný před přípravou nebyl. A to i přesto, že ve své praxi už vařil pro různé významné osobnosti včetně bývalé ministryně zahraničních věcí USA Madeleine Albrightové. „Bez určité nervozity to nejde, podle mě je úměrná významu této prestižní události. Ale pokud bych si nebyl stoprocentně jistý, že se svým týmem všechno bez problémů zvládnu, nemám na tomto místě co dělat," říká rozhodně.

Šéfkuchaře potěšilo, že obědové menu si vybral přímo Miloš Zeman a měl radost i z jeho volby. „Prezidentské kanceláři jsme předložili několik variant. Volba klasického jídla v netradiční podobě byla mým favoritem a jsem rád, že zvítězila," netají Peša. Hlavním chodem menu je totiž konfitovaný bůček na černohorském medovém pivu s cibulovým zelím a pivním štrúdlem. „Základem této nestandardní přílohy jsou šťouchané brambory obalené ve speciálním pivním těstě. Chuť štrúdlu je zajímavá a výrazná," přibližuje. Hlavnímu jídlu bude předcházet předkrm v podobě rillettes z králíka a silný bažantí vývar, jako dezert se bude podávat pečená hruška v karamelu na portském víně a skořicová zmrzlina.

Miloš Zeman v Černé Hoře poobědval i při své poslední návštěvě Blanenska v prosinci roku 2014. Ředitel Hotelu Sladovna Aleš Hauzar si jeho opakované návštěvy velmi váží. „Bereme to jako ocenění naší práce. Znamená to, že u nás tehdy prezidentská delegace byla spokojená, když nehledali nic jiného. Věříme, že i tentokrát, v den svých jmenin, si u nás pan prezident pochutná," dodává Hauzar.

menu pro prezidenta- rillettes z králíka, dušená jablka s medem a chilli
- silný bažantí vývar s masem, zeleninou a domácími nudlemi
- konfitovaný bůček na černohorském medovém pivu, cibulové zelí, pivní štrúdl
- pečená hruška v karamelu na portském víně, skořicová zmrzlina

Autor: Leona Paroulková

25.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn Deníku – středa 13. prosince 2017

Videosouhrn SPECIÁL: Česko zpívalo koledy. Podívejte se

Salma Hayek
2 6

Chtěl sex i lesbické scény, ozvala se Salma Hayek, další oběť Weinsteina

Jídla v odpadcích ubude. Řetězce povinně pošlou neprodejné potraviny na charitu

/INFOGRAFIKA, ANKETA/ Ze 785 kilogramů potravin průměrného Čecha skončí ročně v odpadu až 200 kilo. Staří vyhazují méně jídla než mládež.

Praha slaví stříbrnou svatbu s UNESCO

/INFOGRAFIKA/ Před 25 lety se dostalo Praze mezinárodního uznání zápisem na Seznam světového dědictví UNESCO. Zařadila se tak například po bok kambodžského chrámového komplexu Angkor Vat, peruánského Machu Picchu, historického centra Říma nebo Yellow-stonského parku. Praha se spolu s historickým jádrem měst Telč a Český Krumlov stala první českou lokalitou zapsanou na tomto prestižním seznamu.

DOTYK.CZ

Bad Boy světové reklamy se vrátil. Oliviero Toscani je zpátky v Benettonu

Slavný tvůrce kontroverzních světových kampaní z 80. a 90. let se vrátil zpátky do firmy, která ho proslavila. Oliviero Toscani začíná opět vytvářet reklamní kampaně firmy United Colors of Benetton. A hned první kampaň jakoby připomínala nedávnou českou kauzu.

Kam zajít na nejlepší svařák. A za kolik?

/INTERAKTIVNÍ MAPA/ Proklikejte si, kolik zaplatíte za dvě deci svařeného vína či punče na vánočních trzích na náměstích českých, moravských a slezských měst.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT