Ryzlink vlašský. Tímto vínem začala symbolická ochutnávka vín prezidenta Miloše Zemana s vinaři na valtickém zámku.

„Kdysi jsem si ze setkání s profesorem Krausem odnesl ten poznatek, že vínu nerozumím. Mám k němu ale pozitivní vztah," zasmál se ve čtvrtek večer Zeman. A první vzorek pochválil. Podle plánu pak následovalo Chardonnay.

Mezitím prezident debatoval s asi čtyřicítkou vinařů přítomných v sále Národního vinařského centra. Při odpovědích vzpomněl například vinaře z Mikulova, od nichž na Pražský hrad dováží vína, a pochválil je. „Stejně jako jezdím jen v českých autech, budu pít moravská vína," slíbil přítomným vinařům.

Beseda byla pro vinaře volně přístupná. „Pozvali jsme členy Salonu vín i Svazu vinařů. Zúčastnili se jí i zástupci města Valtice a kraje," uvedl ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Ten se již odpoledne těšil na zajímavou diskuzi. „Prezident Zeman je znamenitý rétor. O setkání byl velký zájem. Kapacita sálu je naplněná," řekl.

Jaké padaly otázky? Je možné zavést nějakou minimální hodnotu alkoholu v krvi jako v Rakousku, místo nuly? Co alkohol u cyklistů? Co pro vás znamená převzetí záštity nad národní soutěží Salon vín?

Představitel recesistické Kravihorské republiky Václav Petrásek dal na závěr Zemanovi pas a zeptal se jej, zda se stane čestným občanem. Hlava státu odvětila, že jej mají považovat za člena.

Pil suchá vína

Poté prezidenta čekala večeře, kterou připravila restaurace Valtická rychta. Na výběru vín k pokrmům se podíleli sommelieři i ředitel valtického Národního vinařského centra Pavel Krška.

„Připíjelo se suchým sektem, pak se podávala většinou bílá suchá vína, starší ročníky. K jídlu se pila vína z mikulovské i velkopavlovické vinařské podoblasti," prozradil. A jmenoval: Sauvignon, ročník 2011, Sylvánské zelené, ročník 2009, Rulandské modré, ročník 2010 a k dezertu Tramín červený, ročník 2005.