Pondělí, pět hodin ráno a před služebnou břeclavské městské policie v Kupkově ulici už seděli na schodech lidé. Čekali na zahájení prodeje věcí ze ztrát a nálezů. „Tak brzy je přilákala elektronika. Ta jde většinou nejrychleji na odbyt. Hned po ní následují jízdní kola," vyjmenoval mluvčí břeclavských strážníků Zdeněk Novák.

Prodej má svoje přesná pravidla. „Vždycky, když něco najdeme, tak prověřujeme, jestli nešlo o krádež. Když ne, tak u nás nález zaevidujeme, uložíme a zveřejníme na webových stránkách. Potom čekáme, zda se někdo ozve. Když tady zůstane jeden rok, tak jej pak uvedeme v katalogu a nabízíme k prodeji. Nemáme samozřejmě nafukovací služebnu a některé kousky navíc zbytečně ztrácí na hodnotě," podotkl strážník.

I proto se prodej snaží pořádat vždy jednou za půl roku, aby protřídili sklady. „Někdy se podaří najít majitele i takzvaně za minutu dvanáct. Zrovna minulý týden, jakmile jsme dali na web katalog, tak se nám ozval jeden člověk, kterému patřilo kolo. Pak jsou i případy, kdy se někdo ozve až potom, co nález prodáme. Taková situace se řeší tak, že vše zůstává novému majiteli a tomu starému se vyplatí pouze ta cena. Peníze z prodeje jdou totiž na účet města," upřesnil Novák.

Věci, které strážníci neprodají, přecházejí po třech letech do vlastnictví města. To pak s nimi může naložit podle svého uvážení.

Městská policie Břeclav převzala agendu ztrát a nálezů v květnu roku 2014. Předtím byla pod správou městského úřadu. „Pokud i tak ještě nyní někdo přijde na radnici, nasměrujeme jej na služebnu městské policie," řekl mluvčí břeclavské radnice Jiří Holobrádek.

V roce 2014 například strážníci zaevidovali a uložili do depozitáře 252 nálezů. „Díky aktivnímu přístupu strážníků se podařilo čtyřiašedesát procent nalezených věcí vrátit majitelům," zmínil Holobrádek.

O rok později policie převzala 342 nalezených věcí. Také v tomto roce se podařilo přes šedesát procent věcí vrátit těm, kterým pětřily. „V závěru roku 2015 pak nabídla Břeclav jako první město v republice k odprodeji část nalezených věcí," připomněl mluvčí.

Další prodej plánuje městská policie ještě letos v prosinci. Chystá se na něj i Břeclavanka, která se představila pouze jako Pavla. „Prohlédla jsem si na internetu katalog a šla sem. Koupila jsem si mobil. Ještě jsem chtěla kolo, ale žádné jsem si nevybrala. Zkusím to v prosinci," plánovala.