Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

První rok zveřejňování alergenů u jídel: přes sto pochybení, ale jen dvě pokuty

Jižní Morava - Provozovatelé restaurací už rok musejí zveřejňovat seznamy alergenů, které jejich jídla obsahují. Nařízení Evropské unie na jižní Moravě kontrolují hygienici, kteří za tu dobu v kraji odhalili 111 pochybení.

14.12.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Attila Racek

Hygienici letos provedli 1905 kontrol, které se značení alergenů týkaly. „Ve všech 111 případech, kdy jsme objevili nějakou chybu, se ale jednalo pouze o méně závažné prohřešky, jako je nesprávné umístění značení nebo špatně informovaný personál, který nevěděl, že musí návštěvníkům o alergenech říct. Za porušení předpisů jsme uložili dvě pokuty v celkové výši pět tisíc korun," oznámila vedoucí odboru hygieny výživy Jana Laštovičková.

Špatná komunikace

Na chybějící informace o alergenech občas narazí i Jiří Vlček z Brna, který je alergický na ořechy. „Když není seznam uvedený v jídelním lístku, zeptám se číšníků. Jenže ti mi někdy naznačují, že je obtěžuji. Proto si myslím, že by to měly podniky uvést rovnou u jídla, aby se jim pak tohle nestávalo. Pro ně i pro nás návštěvníky to bude příjemnější," poznamenal.

seznam alergenů
1. Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves atd.)
2. Korýši a výrobky z nich
3. Vejce a výrobky z nich
4. Ryby a výrobky z nich
5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z ní
6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
7. Mléko a výrobky z něj
8. Skořápkové plody (mandle, lískové ořechy, pistácie atd.)
9. Celer a výrobky z něj
10. Hořčice a výrobky z ní
11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích nad 10 mg/kg nebo 10 ml/l vyjádřeno SO2
13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14. Měkkýši a výrobky z nich

Nařízení, které se týká restaurací, jídelen i rychlých občerstvení, se jejich majitelům nelíbí. Ti by naopak raději vsadili na vzájemnou přirozenou komunikaci. „Za ten rok se o seznam zajímalo asi deset lidí. Host si má vybrat z jídelního lístku a pak se obsluhy jednoduše zeptat, jaké alergeny jídlo obsahuje. Host přece ví, když jde do restaurace, že je na něco alergický, a tak na to jednoduše upozorní číšníka. Nic lepšího nelze udělat," uvedl Miloš Kremláček ze znojemské restaurace La Casa Navarra.

Jenže podle hostů obsluha často neví, co pokrm obsahuje. „Do mnoha jídel se dávají ořechy, na které jsem alergická, takže jsem se musela ptát, co vše v jídle bude. Problém byl, že ne vždy mi dokázali odpovědět a celá návštěva v restauraci se protáhla. Teď je to pro mě mnohem příjemnější," řekla Kamila Plná z Břeclavi.

Provozní Agrocentra Ohrada ve Vískách na Blanensku Iva Světlíková tvrdí, že většina zákazníků se o alergeny vůbec nezajímá. Seznam je pak zbytečně mate. „Podle mě polovina lidí ani neví, proč tam ta čísla vůbec jsou. Považujeme to za manýr Evropské unie, který k ničemu moc není," zhodnotila.

Restauratéři mají tři možnosti, jak seznam alergenů uvést. Mohou jej přidat na tabule s popisem jídel, mohou je vypsat v jídelním lístku, nebo seznam poskytnout hostům na vyžádání.

Někteří majitelé restaurací kvůli alergikům měnili i nabídku. „Byla to pro nás práce navíc, ale i tak rozhodnutí vnímáme pozitivně. Nejčastěji se nás návštěvníci ptali na obsah lepku, a proto jsme se rozhodli vařit na polední menu i bezlepkové jídlo," zmínil majitel vyškovské restaurace Chalupa U Městské brány František Blumenstein.

Rok od začátku fungování nové vyhlášky hodnotí kladně i alergolog Sáva Pešák z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. „Z mého pohledu jde o velmi přínosnou vyhlášku, díky které se alergici můžou vyhnout pokrmům, které jim nedělají dobře," podotkl Pešák.

ADAM HAVEL
ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI

Autor: Redakce

14.12.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kateřina Perknerová.
35 9

Komentář Kateřiny Perknerové: Chraňte si hrdla i majetek, parlament zasedá

Ilustrační foto
13 10

Pojišťovny utahují šrouby: chtějí šetřit na lécích pro těžce nemocné

Praděd pokryl sníh a pomníky hrdinů svíčky: prohlédněte si nejlepší videa

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 16. a 17. listopadu 2017.

Mugabe odmítá odstoupit, lidé vyrazí do ulic podpořit armádní převrat

Mezinárodní pozorovatelé situace v Zimbabwe předpokládají, že její obyvatelé vyrazí v sobotu ve velkém počtu do ulic, aby podpořili nekrvavý vojenský převrat, k němuž v tomto týdnu došlo, a současně vyzvali zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho, aby konečně odstoupil.

Školákům pomáhají při výuce roboti. U dětí rozvíjí logické myšlení

Jsou drobní, blikají a poslouchají rozkazy. Na Základní škole Purkyňova ve Vyškově se školáci učí s pomocí malých robotů, takzvaných Ozobotů. Žáci se díky nim zábavným způsobem seznamují se základy programování.

Škoda bude vyrábět elektromobily v Mladé Boleslavi. Začne v roce 2020

Česká automobilka Škoda Auto bude vozy s čistě elektrickým pohonem vyrábět v závodě v Mladé Boleslavi. Již od roku 2019 bude firma vyrábět i elektrické komponenty pro plug-in-hybridy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT