Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pudink býval hutný a sytý, říká majitelka Eat Art Gallery Jitka Plesz

Mikulov - Když se řekne pudink, převážná většina lidí si představí instantní prášek 
v sáčku, který uvaří ve vroucím mléku. Že pravý pudink vypadá jinak a existuje ho hned několik druhů, dokáže výtvarnice Jitka Plesz. Ve své Eat Art Gallery v Mikulově pořádá druhý a třetí březnový víkend Pudinkové hody našich babiček.

7.3.2015
SDÍLEJ:

Jitka Plesz má recepty na pudinky i ze 13. století. Foto: DENÍK/Veronika Schallenbergerová

Vaření je pro Plesz potěšením. Již několik desítek let sbírá staré i nové recepty. Přiznává, že pudinky patří mezi její nejoblíbenější. „Mám doma starý sešit, kam si ukládám všechny možné recepty. Mám jich tam několik například i ze třináctého století nebo třeba od Dobromily Retigové, která uměla uvařit hned několik druhů pudinků, a další od maminky a babičky," vypráví majitelka galerie.

Jak říká, pudinky jsou především česká, německá a italská záležitost. První zmínka 
o tomto pokrmu pochází ze čtrnáctého století, kdy se objevovaly na stolech papežů. „Princip 
a filozofie pudinků je, že jsou výsledkem snahy ušetřit. Papežům a králům si kuchaři nemohli dovolit udělat tabuli jako předchozí den. Museli proto vymyslet novou formu. A právě pudinky vznikly ze zbytků jídel. Například brambor, rýže, nebo třeba krup. Bývaly hodně syté a hutné," popisuje kuchařka.

Základem pro pudink mohou být například namočené housky ve smetaně, do kterých se přidá zelenina. „Hodně také lidé používají špek nebo kus uzeného. Ze všeho se udělá hmota a ta se následně vkládá do pudinkových forem. Jsou podobné jako nádoby na bábovky, akorát mají ještě navíc víko, pod kterým se pudink lépe upeče," vysvětluje žena, která se do Mikulova zamilovala v době, kdy do něj dojížděla se svými žáky z umělecké školy v Rakousku. Od roku 2007 se pak ve městě pod Pálavou pustila do opravy starého měšťanského domu, který je nyní sídlem Eat Art Gallery.

Kromě slaných pudinků najde Jitka Plesz mezi svými recepty i návody na pudinky pikantní nebo sladké. „Do pikantních lze použít například i rybu. Základem může být také rýže nebo smetana s vajíčky, do nichž se přidávají žampiony nebo šunka," popisuje.

Všechny tyto pudinkové variace si mohou zájemci vyzkoušet a ochutnat v Eat Art Gallery v sobotu a neděli od půl jedenácté dopoledne do půl jedné odpoledne. Nebo příští víkend ve stejném čase.

Autor: Aneta Beránková

7.3.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Mráz na podzim. Ilustrační foto.
3

Následující čtyři týdny budou teplotně mírně nadprůměrné

Plameny v sobotu dopoledne zachvátily motorest v sousedství dálnice D10 u Hlavence na Praze-východ.
AKTUALIZOVÁNO
4

VIDEO: Kvůli požáru motorestu byly uzavřeny pumpa i dálnice D10

Výstava o potratech pobouřila Rumburk. Lidé dokonce volali i policii

Vlnu nevole vyvolala v Rumburku akce spolku Stop Genocidě. V parku nedaleko základní školy totiž vyrostla kontroverzní výstava zobrazující umělé přerušení těhotenství. Na místo museli vyrazit i strážníci a policisté.

Zimbabwe slaví, že Mugabe padne, ten ale odstoupit nechce

/VIDEO/ Tisíce Zimbabwanů vyšli do ulic hlavního města Harare, aby oslavili armádu, která odstavila prezidenta Roberta Mugabeho, a současně vyzvali třiadevadesátiletého diktátora, aby konečně rezignoval. Ten ale stále odmítá podobné prosby vyslyšet.

Argentinské námořnictvo hledá ponorku se 44 lidmi, ztratila kontakt s pobřežím

Argentinské námořnictvo pátrá po jedné ze svých ponorek, která přestala odpovídat na signály z pobřežních plavidel. Naposled byla spatřena ve středu uprostřed zálivu svatého Jiří zhruba 432 kilometrů od východního pobřeží Argentiny. Na její palubě je nejméně 44 lidí.

AKTUALIZOVÁNO

VIDEO: Cyklista pomohl policistům, když zadržel utíkajícího muže

Zajímavou honičku mohli sledovat lidé v sobotu před polednem v centru Havířova. Policistům tam v dopadení utíkajícího podezřelého muže vydatně pomohl cyklista. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT