Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rostoucí zájem o biopotraviny: prodejen s nimi přibývá, nepřežijí ale všechny

Brno - Nejistota, jaké je opravdu složení potravin, odkud jídlo pochází a jak se vypěstovalo. To jsou nejčastější důvody, které přivádí čím dál víc lidí do obchodů s takzvanými biopotravinami. Produkty pěstované většinou na ekologických farmách bez použití umělých chemických látek či pesticidů získávají u Brňanů stále větší oblibu. Září bylo dokonce vyhlášené měsícem biopotravin. Přibývá i specializovaných prodejen. V Brně je jich kolem dvacítky. Ale ne všechny mají šanci vydržet.

21.9.2015 1
SDÍLEJ:

Prodejny Sklizeno Foto: archiv podniku

„Rychle se zvyšuje zájem spotřebitelů, na což reagují výrobci i obchodníci. Vzniká čím dál víc obchodů, některé proto nemohou přežít," upozornil správce jihomoravského centra Svazu ekologických zemědělců Pro-bio Petr David.

Podle něj je například centrum města obchody přesycené. „Vždy záleží na umístění prodejny. Někde jsou obchody tak blízko u sebe, že se prostě nemohou uživit. Pokud by je ale majitelé otevřeli mimo centrum v jiné městské části, určitě by měly šanci," dodal.

Odborníci vidí právě v biopotravinách budoucnost stravování. Patří totiž podle nich k nejkvalitnějšímu zboží na trhu. „Když si koupíte jídlo v takto zaměřeném obchodě, máte určitou garanci, že jsou potraviny kvalitní, protože se věnuje zvláštní péče jejich výrobě i pěstování. Sortiment je navíc velmi bohatý," objasnila mluvčí řetězce Sklizeno Adéla Flejšarová.

biopotraviny
- jsou vyrobené jen z rostlin, živočichů a jejich produktů
- pochází z ekologických farem
- při jejich pěstování se nepoužívají žádné chemické látky, umělá hnojiva, ani postřiky

Nabídka obchodů zahrnuje nejrůznější jídlo od bio pečiva až po speciální chipsy. Podle Flejšarové však mají zákazníci nejčastěji zájem o čerstvé suroviny pocházející od regionálních pěstitelů, jako je maso, mléčné výrobky, ovoce a zelenina, nebo přírodní koření. Často je však odradí vysoká cena. „Vždycky se dívám na složení jídla, které nakupuji. Nekoupím si třeba šunku s nižším než devadesátiprocentním obsahem masa. Na to, abych ale chodil jen do prodejen s biopotravinami, nemám dost peněz," potvrdil Brňan Marek Horák.

V současné době jsou nejčastější zákazníci takových obchodů hlavně matky s malými dětmi, ale také alergici či dietáři. „Lidé se víc začínají zajímat o kvalitu než o cenu. Správně pěstované potraviny jim prospějí i zdravotně," tvrdí majitel obchodu Zdravá výživa aneb škopek není všechno Miroslav Trávníček.

Podle dietologů a odborníků na zdravou výživu však biopotraviny celkový zdravotní stav výrazně nezlepší. Vždy totiž záleží na celkové životosprávě. „Nemůžeme říct, že jsou biopotraviny lepší než jiné jídlo. Je na nich dobré, že jejich nákupem lidé vědomě podporují ekologické zemědělství, které nepoužívá chemická hnojiva a nezatěžuje životní prostředí. Nemám ale zkušenosti s viditelnými pozitivními efekty na zdraví, vždy záleží na komplexním jídelníčku i způsobu života člověka," objasnila výživová poradkyně Monika Tělupilová.

I tak ale boom biopotravin trvá. Od srpna letošního roku mohou Brňané dokonce navštívit i speciální restauraci Food Lovers, kterou otevřel v bohunickém obchodním centru Campus Square řetězec Sklizeno. Tamní kuchaři vaří převážně z biopotravin. „Podnik je na pomezí restaurace a bistra. Vaří z kvalitních potravin, které jsou buď bio, nebo pochází přímo od farmářů," vysvětlila Flejšarová.

Podle ní v Brně podobný podnik není.

Autor: Martina Řihánková

Kupujete pravidelně biopotraviny?

ANO

34 %

NE

66 %

Hlasovalo: 195

Anketa byla ukončena

21.9.2015 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pavel Sousedík u zlínského krajského soudu. Zproštěn viny.
6

Hrozilo mu dvanáct let za šíření HIV. Soud ho zprostil viny

Ponorka A.R.A. San Juan
AKTUALIZOVÁNO
1 4

Bouchání do stěny. Námořnictvo možná zachytilo ztracenou ponorku

Rozhovor s Novotnou? Zdvořilost, šarm a jasné názory

Jemná, zdvořilá a distingovaná dáma. Tak působila Jana Novotná letos na jaře, když poskytla rozhovor několika médiím včetně Deníku. Novináře přivítala svým typickým úsměvem a v elegantním krátkém sestřihu.

Slovenský talent Jozef Karika láká do temných hvozdů

Po Strachu přichází Trhlina. Nakladatelství Argo pokračuje ve vydávání knih mimořádného slovenského talentu Jozefa Kariky a po loňském hororu Strach servíruje další šílenstvím prodchnuté dobrodružství ze slovenských hor. Na Strach navíc kniha přímo navazuje. Nikoli však tak, jak by si mohl čtenář myslet.  

Blázni, nebo hrdinové? Názory mladých Japonců na piloty kamikaze se různí

Za druhé světové války tisíce japonských dobrovolníků narukovaly k pilotům kamikaze. Ti se pak s letadly plnými výbušnin vrhali střemhlav na spojenecké lodě. Současná anketa britské stanice BBC ukazuje, že díky vlivu nacionalistů se sebevražední letci v očích nové generace opět stávají hrdiny.

Opravdu nejde o vtip: londýnské autobusy by mohly jezdit na kávu

Americká stanice CNN přišla se zdánlivě úsměvnou zprávou. Známé dvoupatrové autobusy v Londýně možná už brzy budou jezdit na nové biopalivo, jehož základní složkou je kávový olej.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT