Michal bydlí s mámou Gabrielou v Azylovém domě pro matky s dětmi u sv. Markéty v Brně. Kvůli tíživé situaci se tam nastěhovali asi před rokem. V domě už tráví druhé Vánoce. „V únoru se už ale odstěhujeme pryč. Zůstaneme někde v Brně. Ještě nevím, kde," říká Michal.

O vytoužený dárek, helikoptéru na dálkové ovládání, si napsal na strom splněných přání, který v Brně nazdobila diecézní charita. Lidé si mohli přání dětí z domu vzít a splnit ho. Právě Michalovi a několika dalším dětem dárek věnovali redaktoři Brněnského deníku Rovnost, kteří na ně vybrali přes dva tisíce korun.

Jednu hračku na ovládání už chlapec má. „Loni jsem si přál auto na ovládání, rybářské potřeby a florbalovou hokejku. Všechno jsem dostal," popisuje Michal.

Rybaření patří mezi jeho koníčky, stejně jako hra na peruánský hudební nástroj cajón. „Po Vánocích dostanu rybářský průkaz. Chycené ryby ale pouštím zpátky. A kapra nejím. Radši si dám na Štědrý den kuřecí řízek," vysvětluje.

Souhlasí s ním i jeho devítiletá kamarádka Simona, kde v domě taky bydlí. „Kapra nejím, fuj. Taky mám ráda řízek," říká Simona, která si na strom splněných přání napsala o kabelku. „Jenom ještě nevím, co si do ní dám," směje se.

Kromě Michala a Simony bydlí v domě dalších osmapadesát dětí. „Ty všechny dostanou dárky, které jim lidé díky stromu dali. Kromě toho jsme dostali asi 130 dárků z takzvané krabicové sbírky, kterou jsme pořádali v Pohořelicích a Přibicíh. Lidé nám krabice nosí ještě teď," vysvětluje ředitelka domu Marie Popovská.

Z krabicové sbírky děti dostanou šedesát dárků. Zbytek poputuje do azylových domů v Hodoníně, Znojmě a v Boskovicích. Lidé do nich dávali hlavně praktické věci jako šampony, ručníky nebo zubní kartáčky.

V domě u sv. Markéty si dárky rozbalili už v pondělí odpoledne na vánoční besídce. Děti si podle vychovatelky Pavly Kobylkové letos nejvíc přály tablety. „Řekli jsme jim ale, že jsou příliš drahé. Obvykle si přejí MP3 nebo MP4 přehrávače, anebo kopací míče, pouzdra do školy a podobně," vyjmenovává Kobylková.

Vánoce ale mnoho dětí tráví jinde u rodiny. „My budeme u tety v Brně. Po Vánocích pojedeme k rodině do Ostravy," prozrazuje Michal.

Simona zase pojede k babičce v Brně. Za město odejde až na Silvestra. „Konec roku mám radši než Vánoce, strávím je totiž s víc lidmi, které znám," říká.

Přípravu na svátky ale nezanedbává. Například pomáhala udělat těsto na linecké cukroví, které už stihla namazat marmeládou. Sladké ji na rozdíl od Michala chutná. „Já mám radši slané pečivo," podotýká.

Na Vánoce se s obyvateli domu připravují i jeho zaměstnanci. „Každý všední den máme nachystaný dobrovolný program. Před Vánoci jsme v tvořivých dílnách vyráběli adventní věnce, baňky, vločky nebo jiné ozdoby. Některé si děti nechaly, jinými obdarovaly lidi, kteří domu něco věnovali," vysvětluje Kobylková.

Matky si také v domě můžou půjčit vánoční strom do bytu anebo si na programu upéct vlastní cukroví. „Pekli jsme třeba perníky. Občas pomáháme matkám péct my, když to ale dovedou lépe, vedou kuchařský program ony," doplňuje Kobylková.

TOMÁŠ KREMR