Poledne, které rozděluje přípravu a ochutnávkovou část, se blíží. A s ním nedočkavost přítomných roste.

Masa dušená do měkka jsou hotová. Návštěvníci se vrhají na tekutou pochoutku, jejímž vařením strávili mnozí soutěžící celé dopoledne. Za sto padesát korun každý vyfasoval mističku na porce k posouzení i nezbytný hodnotící lístek. „Přijeli jsme s celou rodinou z Manerova. Zatím jsme ochutnali tři soutěžní porce a musím jednoznačně všechny pochválit. Nejvíc mi ale zatím zachutnal asi ten od týmu reprezentující fotbalisty z Křižanovic. Jsem zvědavý na marefácký, ale ten ještě není hotový. Organizátoři se s výrobou trochu zpozdili," vykládá s úsměvem Michal Pavelka a míří k dalšímu týmu.

Za celou akcí stojí dvojice Petr Čamlík a Jan Blichler z Maref. „Když můžou mít gulášovou soutěž ve Slavkově u Brna nebo v Nížkovicích, rozhodli jsme se využít místní plac pro kotlíky s gulášem také. Dnešek nám dal za pravdu, že šlo o dobré rozhodnutí. Šestnáct přihlášených družstev je na první ročník famózní. Vidím to přibližně na šedesát až sedmdesát kilo guláše," pochvaluje si účast Čamlík.

U SOUSEDŮ VYHRÁLI

A neopomene dodat, že právě v Nížkovicích jejich tým zvítězil. „Dneska máme ale trochu zpoždění, vaříme totiž z jedenácti kil. Ti, co se na guláš vrhli s třemi kily masa, už mají pochopitelně hotovo. My ještě musíme chvíli vydržet. Za to čekání to ale stojí, opět to bude chuťovka," věří si.

Zároveň ale připomíná, že cílem akce je především přátelská atmosféra, která v areálu panuje. „Je to samozřejmě hlavně o pěkně stráveném dnu s dobrými lidmi u dobrého jídla. O vítěze nikomu až tolik nejde. Všichni si to přijeli hlavně užít, setkat se a popovídat si," oceňuje Čamlík.

Jeho slova potvrzují i další soutěžící. Tým Šmaky se podobných klání účastní pravidelně. „Vždycky jsou to akce, kde se dobře popije a poklábosí s ostatními soutěžícími a návštěvníky. Všechny nás spojuje láska k vaření. Navíc se nám i poměrně daří. Třeba ve Slavkově jsme získali bramborovou medaili, což nebylo vůbec špatné," svorně tvrdí tři kamarádi z týmu, který vznikl složením jejich příjmení. A jak se jim vlastně původně maďarský pokrm povedl? „Perfektní. Dneska to bude na bednu," věří Zdeněk Kyjovský z Vyškova.

Ještě neskončil první ročník a organizátoři už mají v hlavě plány na následující. „Druhý ročník chceme udělat ještě větší. Zatím samozřejmě nemáme letošní čísla návštěvnosti a počet hodnotitelů, ale pro příští rok plánujeme například večerní zábavu a ještě víc soutěžících," dodává Čamlík.