Zničena bez možnosti opravy. Takovými slovy zhodnotil stav funkcionalistické zastávky na Obilním trhu restaurátor Radek Ryšánek. Na jeho podnět ministerstvo kultury začalo řešit zrušení statusu kulturní památky. Jedná se přitom o poslední funkcionalistickou zastávku v České republice.

Podle názoru restaurátora nelze opravit původní záchody v podzemí, které dělníci zasypali a zalili betonem. „Železobetonovou skořepinu není možné nahradit bez úplného zničení celého objektu," zdůraznil Ryšánek. Podle něj z téměř poloviny původní stavební hmoty zůstaly jen roksory.

O případu si víc přečtěte ZDE

Kvůli úpravám navrhl, aby čekárna přestala patřit mezi chráněné památky. „Jsem přesvědčený, že kvůli zásahům přestala jako památka existovat. Prakticky jako by ji zbourali," dodal Ryšánek.

Souhlasí s ním také předseda spolku Brno – město s duchem Bauhausu Zdeněk Musil. „Jedná se o bolestný šrám na tváři funkcionalistického Brna. Stavba je nachystaná k odpamátnění. Představujeme Brno a jeho funkcionalistické dědictví po světě a pak se stane toto," uvedl Musil.

Ministerstvo kultury považuje Ryšánkův podnět za odůvodněný a otázkou zrušení ochrany památky se zabývá. „Pokud došlo ke zničení památkové podstaty věci, a to nejenom úbytkem původních materiálů a hmoty, ale navíc i odchýlením od architektonické koncepce, nebyl by důvod, proč by měl být objekt dále chráněn jako kulturní památka," informovala mluvčí ministerstva Simona Cigánková. O stanovisko požádali brněnský magistrát, památkáře i krajský úřad.

Magistrát ke zrušení památky nevidí důvod. „Dle našeho názoru ministerstvo kultury podniklo kroky směřující ke zrušení statusu památky předčasně," sdělil vedoucí magistrátní památkové péče Martin Zedníček.

S tím souhlasí i brněnští památkáři. „Došlo k velké ztrátě hmoty stavby, ale nový zhotovitel to opraví. Je to otázka technologií. Životaschopná část stavby zůstala a zbytek nahradí rekonstrukce," vysvětlil ředitel brněnského památkového ústavu Zdeněk Vácha.

Stavbu má od města svěřenou Brno-střed, které se také vyslovilo proti zrušení statusu památky. „Oficiální cestou nás ale ministerstvo neinformovalo," oznámila mluvčí městské části Denisa Kapitančiková.

Zastávku opravuje Brno-střed od konce loňského srpna. Po problémech rekonstrukci převzala jiná stavební firma. „V dnešním stavu to nebude nikdo kolaudovat. Další firma to změní," uvedl Vácha. Náklady na opravy jsou 1,6 milionu korun.

Čekárna s podzemními záchody se stala chráněnou památkou v roce 2008. V minulosti město plánovalo využití stavby jako kavárny, ale kvůli nepoužitelným záchodům projekt skončil.

Unikátní čekárna
Poslední zbylou současnou funkcionalistickou zastávku v České republice postavil kolem roku 1928 architekt Oskar Poříska.