Podle starostky města Marie Vlkové už lidé začali podávat oficiální žádosti 
o koupi zasíťovaných pozemků. „Každou žádost budou zastupitelé posuzovat individuálně. Přihlásit se může kdokoliv nejen z Velkých Bílovic. Vyloučit cizí žadatele ze zákona nelze," naznačila Vlková, že město chce vyjít vstříc zejména domácím žadatelům.

Rozměry jedné parcely v lokalitě Morávky II se pohybují od 650 do 700 metrů čtverečních. Cena schválená zastupitelstvem činí 1245 korun za metr čtvereční.

Podle břeclavského realitního makléře Roberta Schmidta je to vzhledem k současným cenám v regionu docela zajímavá nabídka. 
„V Břeclavi už zasíťované stavební pozemky pod dva tisíce korun za metr čtvereční neexistují. A ceny jdou stále nahoru, protože stavební parcely ve městě prostě nejsou. A stejně tak ani v Moravské Nové Vsi nebo třeba Hruškách," vyjmenoval Schmidt.

POD TISÍCOVKU? MÁLO

Nejdražší stavební místa jsou podle něj v Pavlově, Mikulově a Valticích. A ceny v Hustopečích se blíží těm břeclavským. „Je to dané zlepšenou ekonomickou aituací a dostupnými hypotékami. Míst, kde se dají sehnat pod jeden tisíc korun za metr čtvereční, ubývá," sdělil Schmidt a zmínil například Lanžhot nebo Týnec.

Jedním z těch, kdo chtějí v připravené lokalitě ve Velkých Bílovicích stavět, je Aleš Tetur. „Teď bydlím v nájmu a chci do vlastního. Už mám podanou oficiální žádost. Čekám na zasedání zastupitelstva, až se k ní vyjádří," řekl Velkobílovčan.
Ani souhlas zastupitelů ovšem nemusí znamenat, že si město se všemi zájemci „plácne". Velkobílovičtí budou totiž při prodeji nedostatkových stavebních míst nekompromisní. „Zájemcům předložíme jasné podmínky kupní smlouvy a sankční plnění, aby se s pozemky nekšeftovalo," neskrývala starostka Vlková.

Že je stavebních míst na Břeclavsku žalostně málo, potvrdil také Schmidt. „Když to města a obce nezačnou řešit z hlediska územních plánů, tak se nikam nepohneme," varoval.

Velkobílovičtí s další lokalitou pro výstavbu rodinných domů ve schváleném územním plánu počítají. Jedná se o souběžnou cestu s ulicí Záhumní. „Pozemky však město musí nejprve vykoupit a zasíťovat. Ale zatím jsme se tím nezabývali, protože nemáme splacené ani pozemky za Morávku II, které nás stály dvacet milionů korun," přiznala Vlková, že se jedná o běh na dlouhou trať.