Podle starosty Jaroslava Zoubka městys nedávno jednu na zkoušku instaloval v ulici Františka Řepky. V ní bydlí například Petr Matoušek. „Když svítí, vypadá to celkem pěkně. Dříve tady bývala večer tma," popsal muž.

Inspirací pro pořízení lampy byla Svitáveckým obec Modrá u Velehradu. „Jsou tam s nimi velmi spokojení. Výhodou je, že nemají žádné dráty a samy se dobíjejí. Dokonce i v zimě, když je pod mrakem a brzy se stmívá. Uvidíme, co to u nás v zimě udělá. Pokud se solární lampa osvědčí, pořídíme zhruba dalších deset," nastínil Zoubek.

BUDOU I NA HŘBITOVĚ

Využití podle něj najdou zejména v místech, kde stávající osvětlení nemá dostatečný dosah. „Například tam, kde si lidé stavějí nové domy. Některé ulice se rozšiřují, ale chybí v nich dostatečný počet lamp. Umístíme je i na hřbitov. Lidé sami doporučovali, kde jsou nová světla potřeba," upřesnil starosta Svitávky.

Městys nyní osvětluje asi tři sta světel. Zastaralé sodíkové žárovky postupně ve všech nahradí úspornější žárovky LED. „Zatím jsme vyměnili dvě. Máme dva druhy těchto žárovek a otestujeme, které budou lepší. Prostor dokáží výborně osvětlit, a dokonce i zvýšit svou intenzitu, když se k nim člověk přiblíží. V blízké době objednáme plošinu a vyměníme další žárovky za nové," doplnil Zoubek.