Dlouho připravovaná stavba nových zastávek a parkovacích míst nedaleko miroslavské železniční stanice je už před zahájením. „Na jednání s představiteli kraje koncem roku ve Znojmě jsme se dozvěděli, že dodavatel stavby je už vysoutěžený a na jaře se dá do práce. Dílo by měl odevzdat do konce prázdnin. Jakmile terminál začne fungovat, skončí velmi nebezpečné nastupování a vystupování cestujících u křižovatky," sdělil starosta Miroslavi Roman Volf.

Brzký začátek stavby potvrdil i šéf znojemské oblasti krajské správy silnic Zdeněk Komůrka. „Dodavateli jsme již předali staveniště. Jakmile to dovolí počasí, může začít s prací. Termín dokončení stavby je konec letošního června," uvedl Komůrka. Kraj musel firmu, která terminál u Miroslavi postaví, hledat dvakrát. První vítěz tendru loni totiž zakázku odmítl, stejně jako další firma v pořadí. Výběrové řízení pak museli krajští úředníci vypsat znovu.

K poslední tragické nehodě v přímé souvislosti s autobusovými zastávkami u silnice vyjížděli dopravní policisté v neděli večer. „Šestasedmdesátiletý muž ze Znojemska přecházel přes zmíněnou silnici před osmou večer k autobusové zastávce, právě když tudy směrem od Znojma projížděl třicetiletý muž z Brněnska v osobním autě Peugeot. Řidič pravděpodobně nepřizpůsobil rychlost jízdy situaci a nedokázal střetu zabránit," popsala mluvčí znojemských policistů Lenka Drahokoupilová. Přesnou příčinu a míra zavinění nehody policie dál vyšetřuje.

Místo u křižovatky, kde zastavují zejména spoje na Brno, i některé regionální linky, je nebezpečné i podle starosty Volfa. „Každá zbytečná smrt je špatná. V neděli bohužel zahynul občan našeho města. K těmto neštěstím často dochází brzy ráno nebo ve večerních hodinách, kdy jsou chodci špatně vidět. Bohužel nešlo o první takové neštěstí u křižovatky. Přímo u ní je pomníček, který připomíná nehodu před více lety, další případy se v posledních letech staly v Kašenci a Suchohrdlech," připomněl Volf.

U Suchohrdel zahynul před dvěma lety v létě devatenáctiletý mladík, kterého auto srazilo auto rovněž u hlavní silnice. O rok dříve zahynul třiaosmdesátiletý muž rovněž nedaleko v Kašenci, když náhle vstoupil do cesty pomalu jedoucí nákladní Tatře. Další dívka zahynula před šesti lety rovněž po vystoupení z autobusu, když ji u zastávky u Suchohrdel srazilo auto.