Už potřetí si o Velikonoční neděli našel cestu do Radějova Lukáš Roubík z Dubňan. „Zkouším po vzorku z jednotlivého ovoce, zatím mi nejvíc chutnala hruškovice," svěřil se Roubík.

Degustátoři měli ale jiného vítěze. Tím se stala trnkovice z durancií z roku 2013, jejímž autorem je Roman Macháček z Těmic. „Kvas ale připravila manželka," upozornil držitel šampióna. „Musí se zkontrolovat každá trnečka, jestli není shnilá či plesnivá. Do každé se musí píchnout vidličkou a otočit, aby lépe vykvasila, tento postup se zopakuje u každého z tří set kilogramů ovoce," přiblížila strategii Dagmar Macháčková.

Třicátého koštu se v Radějově zúčastnili vystavovatelé z více než sta obcí České a Slovenské republiky. „Máme s radějovskými zahrádkáři dlouhodobou družbu, takže i letos jsme na výstavu dodali naše vzorky. Tentokrát jich bylo dvaapadesát a k nám domů do Vřesovic vezu přes dvacet diplomů, což je velice pěkný úspěch," řekl předseda vřesovické organizace Klubu českých turistů Miroslav Vaculík.

Za celou dobu existence koštu zažili Radějovští až neuvěřitelný nárůst destilátů. „Poprvé jsme měli sto dvacet šest vzorků. Počet se postupně zvyšoval, až jsme při šestnáctém ročníku přesáhli hranici patnácti set. Nejvíc jsme měli téměř sedmnáct set," připomněl Pavel Sochor, předseda Českého zahrádkářského svazu v Radějově, který letos slaví pětačtyřicet let od založení.

Kvůli narůstajícímu zájmu o ovocné destiláty se dokonce organizátoři s koštem přestěhovali. „Předtím než se postavilo toto sportovně společenské zařízení, jsme pořádali výstavu v prostorách pohostinství. Tam byl ale malý sál, takže kolem sto padesáti lidí se jen protlačilo pro vzorek, a pak jej vychutnávalo venku na ulici," zavzpomínal předseda.

Při prvním ročníku byly téměř všechny destiláty z Radějova, jen dva pocházely ze Strážnice a Veselí, tři z Lipova a jeden ze Bzence. „Nyní je naprostá většina z okolí. Vystavují u nás například naši známí z Chrudimi, z Lubné u Poličky a ze Slovenska až od Prešova," upozornil Sochor.

Kromě pálenek z tradičního ovoce mohli návštěvníci radějovské ochutnávky vyzkoušet i vzorky z černého bezu, řepy, mišpule, kdoule, jeřábu, jalovce, čekanky, pampelišek či fíku. Svého reprezentanta měla v Radějově i zelenina, a to mrkev.