Zastupitelé vybrali celkem jedenáct lokalit, kde bude až na výjimky zakázané popíjet. Zákaz platí i do sta metrů od staveb, jako jsou školy, sportoviště či kostely. Vzhledem k rozmístění těchto lokalit to v zásadě znamená, že zákaz bude platit v celém centru Kyjova. „Z velké části se to týká vstupů do prodejen s potravinami. Skupinky obyvatel tam posedávají a popíjí, bývají pak vulgární či agresívní," popsal kyjovský místostarosta Antonín Kuchař (Sedmadvacítka nezávislých).

Z šestadvaceti zastupitelů zvedlo pro ruku třiadvacet. „Vyhláška je zaměřená jenom proti určité skupině lidí. Jakým způsobem bude město vymáhat pokuty z lidí v hmotné nouzi? Mohou spadnout do hlubší dluhové pasti a přijít i o místo v ubytovně," oponovala zastupitelka Barbora Lungová (Sdružení nestraníků).

Při určení míst, kde se nesmí pít alkohol, však zastupitelé neskončili. Kyjov také čeká úplný zákaz výherních automatů na území města a omezení otevírací doby hostinských zařízení mezi pátou a sedmou hodinou ráno. To neplatí jen pro herny, restaurace a hospody, ale i pro cukrárny, bufety či stánky s rychlým občerstvením.

Stávající automaty a další sázkové hry v městě zůstanou, dokud jejich provozovatelům nevyprší povolení, což jsou v nejzazším případě tři roky. Pro konec hazardu i omezení otevírací doby hostinských zařízení zvedli ruku všichni zastupitelé. Nové předpisy by mohly začít platit do několika týdnů.