Než odstartoval z blanenské Husovy ulice směr jihovýchod, stihl ho vyfotografovat Michal Koupý, který se studiu motýlů věnuje. „Sousedka našla koncem srpna a na začátku září čtyři housenky lišaje oleandrového a donesla mi je. První se zakuklila šestého září a tuto sobotu se vylíhla. Ve čtvrt na osm večer už skoro za tmy ze zahrady vyletěl a zamířil na jihovýchod. Bylo mi ho docela líto, že ho musím pustit do chladné noci. Ale takhle má ještě určitou šanci, že doletí do jižní Evropy, protože zatím je výrazně tepleji než normálně v této roční době," řekl Koupý.

V Blansku našli lidé na přelomu letošního srpna a září devět housenek lišaje oleandrového (psali jsme ZDE). Podle odborníků se jednalo na našem území o historický unikát a nevšední věc. Potvrdil to i Zdeněk Laštůvka z Mendelovy univerzity v Brně, který se zabývá studiem motýlů. „Lišaj oleandrový je velký tažný motýl. Za noc je schopen uletět až sto kilometrů. Je to naprostá bomba, že se dostal až tak daleko. Běžně se totiž vyskytuje ve Středomoří a v Africe. Na přelomu března a dubna pak tito motýli táhnou na sever. Podle toho, jak jsou tahy silné a jaké je počasí, se lišaji mohou dostat opravdu dost daleko na sever," uvedl odborník.

Dodal, že se lišajové ve větším počtu objevují v Chorvatsku, kde je ve volné přírodě dostatek oleandrů, kterými se housenky živí. „Aby však motýli doletěli až k nám a našli tady někde oleandr, je naprostá rarita. Za poslední dva roky se u nás objevili jen na několika málo místech. A předtím asi třicet let vůbec ne," upřesnil Laštůvka.

Let na jih může motýl zvládnout zhruba za týden. „Doma mám ještě tři kukly. Buď se vylíhnou do začátku října, nebo přezimují a líhnutí se odsune o půl roku," doplnil Koupý.

Zbývajících pět housenek lišaje oleandrového, které lidé v Blansku našli, má tamní chovatel motýlů Miroslav Nečas. Pokud se mu podaří motýly vypiplat, rozšíří jeho sbírku. „Je to velká rarita. Zřejmě za jeho příletem stojí teplé léto. Motýl docestoval asi ze Středomoří až sem. Zatím se mi však žádný nevylíhl," řekl muž.

Motýli mají rozpětí křídel devět až třináct centimetrů, jsou zelení s bílou a růžovou kresbou. Létají večer a v první polovině noci a nepřežijí delší pokles teploty pod deset stupňů Celsia, proto se do střední Evropy nikdy nemohou trvale rozšířit. Je to možné pouze krátkodobě v létě a jen v některých letech.

ODKUD PŘILETĚLI?
Motýli přiletěli do Blanska zřejmě v červenci z jižní Evropy a samičky nakladly vajíčka na pěstované oleandry. „Motýli se ale také mohli v létě vylíhnout v Česku ze zakoupených oleandrů a po spáření naklást vajíčka, nebo někdo mohl větší počet motýlů vypustit z chovu, protože v létě mohou někteří doletět zpět na jih Evropy a také tam přezimovat, což u nás nejde," dodal Koupý. Podle Zdeňka Laštůvky je to ale velmi málo pravděpodobné.