Městu zároveň stoupají náklady na úklid. „Loni město zaplatilo za úklid exkrementů kolem pětapadesáti tisíc korun. Za první pololetí letošního roku pětačtyřicet tisíc. Pro letošek radnice vyčlenila na úklid 179 tisíc korun. Sice to neznamená, že se celá částka vyčerpá, i tak ale náklady oproti loňsku stouply přibližně o dvě třetiny," upozornila referentka odpadového hospodářství boskovické radnice Lucie Chloupková.

Místostarostka Boskovic Jaromíra Vítková uvedla, že výstrahou pro ty, kteří si po svých psech neuklízejí, by mohla být přísnější vyhláška. „Zatím je to ale jen ve fázi úvah, konkrétní pravidla budeme ještě projednávat. Obecně závazná vyhláška o místních poplatcích nyní nedělá příliš velký rozdíl v tom, jestli má někdo jednoho či více psů. Každý držitel má poplatky skoro stejné. Kdyby třeba majitel třech psů platil větší poplatek, než je dnes stanoveno, situace by se možná zlepšila," uvedla Vítková.

Město kromě toho nechá v průběhu září rozmístit čtyři nové koše na psí exkrementy i do lokalit, které nejsou vyhláškou určené k volnému pohybu psů. „Jde o lokality u sídlišť Bílkova, Komenského, Na Chmelnici a v areálu, kde je dlouhodobě větší výskyt psů. Sáčky si lidé mohou vyzvednout na podatelně městského úřadu. Do ulic města byly rozmístěny cedulky s textem Uklízej po svém pejskovi," uvedl vedoucí boskovického odboru tvorby a ochrany životního prostředí Vladimír Henek.

I přesto boskovická městská policie měsíčně „načapá" asi deset pejskařů, kteří po svém pejskovi neuklidí. „Ale když někteří vidí uniformu, začnou hned uklízet. Majitelům můžeme za znečistění veřejného prostranství udělit pokutu až do výše pěti tisíc korun. Ale zatím jsme to neudělali. Majitelům, kteří si opakovaně nedali říct, jsme dali pokutu ve výši tisíc korun," sdělil ředitel boskovické městské policie David Krátký.

Blansko platí podle vedoucího odboru komunální údržby Petra Riznera za úklid psích výkalů každoročně zhruba dvě stě padesát tisíc korun. Místostarosta Blanska Jiří Crha upřesnil, že tato částka je každoročně zhruba stejná. „Někteří lidé po pejscích neuklízejí, ale o zpřísnění vyhlášky zatím neuvažujeme," sdělil Crha.

Problém se psími výkaly, které se povalují všude možně, řeší i v Adamově. Loni to dokonce obyvatelé města označili v anketě za jeden z největších boláků města. Radnice se proto pokusila na majitele ušít účinný bič. „Zavedli jsme takzvané psí dny, kdy se městská policie na kontrolu pejskařů více zaměřuje. Pokud strážníci zjistí, že majitel psa porušil vyhlášku, dává pokuty. Na některé bohužel domluva neplatí. Přineslo to jisté zlepšení, přesnou statistiku lidem představíme na veřejném fóru ve druhé polovině září," uvedl místostarosta Adamova Jiří Němec.