Zatímco letos neuzavřeli žádný z provozů v regionu, v závěru toho loňského se nestačili divit, když zavítali do šaratické výrobny teplé a studené kuchyně Lumika Slavkov. Okamžitě ji uzavřeli. Nejenže nebyla zabezpečená proti škůdcům, objevili v ní i myší trus a okousané potraviny. „Na stěnách a stropě byla plíseň, myší trus se nacházel nejen v provozovně, ale i ve skladu, zanedbaný byl také úklid," zdůvodnil mluvčí, proč inspekce podnik na začátku prosince uzavřela. Mimo provoz byl devět dní.

Obecně platí, že po uzavření provozu je s majitelem vedené správní řízení kvůli výši pokuty. S Lumikou ještě není uzavřené. Kolik podnik za porušení hygienických norem zaplatí, tak zatím Pospíchal nedokázal sdělit. „Pokuta se může pohybovat od stovek korun po tři miliony. Je to individuální případ od případu," uvedl.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce letos zahájila správní řízení se šesti podniky. Nejhůř v poslední době dopadli v šaratické výrobně lahůdek. Uzavřená byla devět dní.Podnik se k záležitosti nevyjádřil. Redaktorka Vyškovského deníku Rovnost se sice do provozovny dovolala, nicméně po dotazu, jestli může mluvit s vedením, žena, která telefon zvedla, zavěsila.

Že inspekce výrobnu lahůdek uzavřela, překvapilo starostu vesnice Karla Kaloudu. „Myslel jsem, že odhalili jen drobné nedostatky. Ale že musela být mimo provoz, to jsem netušil," okomentoval.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce letos zahájila správní řízení se šesti podniky. Nejhůř v poslední době dopadli v šaratické výrobně lahůdek. Uzavřená byla devět dní.Nejde o jediný podnik, který byl z důvodu porušení hygieny na Vyškovsku v posledních měsících uzavřený. Loni v srpnu redakce informovala o podobném případu z Vyškova. Inspektoři tehdy zavítali do prodejny zeleniny na Masarykově náměstí. V regále se zeleninou našli myší trus, stejně na několika místech na podlaze a v regálech s balenými potravinami. To samé se vyskytovalo i ve skladu.

Mimo provoz byl obchod čtyři dny. „Mezitím jsme vyčistili sklady, vymalovali. V současnosti už máme v zásobě mnohem méně potravin než dřív. V zadním skladu navíc nemáme žádné určené k prodeji. Jsou tam jen zbytky a papírové kartony," sdělil tehdy majitel prodejny Sinh Dang Dang, který rovněž přiznal, že v provozovně dlouho neuklízeli.

Stejná provinění

Za posledních pět let pak bylo podle Pospíchala v regionu uzavřených šest provozoven, z toho dvě fastfoodového typu z Rousínova. „Ve všech případech se provoz uzavřel z důvodů porušení hygienických předpisů," řekl mluvčí.

Prohřešky jsou podle inspekce většinou stejné nebo velmi podobné: nezabezpečené provozy proti škůdcům, z toho plynoucí výskyt myšího trusu. Kromě toho i nepořádek, prach a plíseň.

Pokud podnik opakovaně nesplňuje hygienické normy, inspekce bývá ostražitější. „Snažíme se na majitele působit pomocí sankcí, aby příště své prohřešky neopakovali. Pokud provoz uzavřeme, vlastník má čas na nápravu. Jakmile nám oznámí, že dal vše do pořádku, uděláme další kontrolu. Jestliže nenajdeme pochybení, provoz může být znovu otevřený. Informace o uzavřených podnicích a jejich následné otevření zveřejňujeme na webových stránkách Potraviny na pranýři," dodal mluvčí inspekce.