„Začali jsme minulou sobotu. Zájem zatím není velký, obvykle se vše pořádně rozjede až v polovině září, kdy lidé vozí později dozrávající odrůdy. Teď to jsou většinou ještě letní jablka," informoval vedoucí slavkovské moštárny Jindřich Sáček.

Zavřené dveře naopak stále má moštárna v Nemochovicích. Tam podle předsedy zahrádkářů Františka Chaloupky čekají na podzimní sklizeň. „Letní jablka totiž nemají takovou sladkost. Jsme malá moštárna, neděláme to pro nějaký velký zisk. Jezdí k nám převážně místní, a pak několik lidí z okolních obcí," vysvětlil Chaloupka s tím, že množství jablek, která se letos urodila, nelze zobecňovat. „Třeba já jich mám hodně. U jiných pěstitelů to ale může být jinak," krčil rameny zahrádkář.

To ostatně potvrzuje i jeho vyškovský kolega Jaroslav Kolečkář. „Úroda ovoce je obecně slabá. Ale nelze říci, že všichni musí mít vyloženě málo. Je to místo od místa. Jablka navíc, třeba oproti švestkám, dopadla ještě docela dobře," prohlásil Kolečkář.

O něco méně jablek než obvykle očekává například Slavkovan Jiří Vala, který moštuje každoročně. „Nebude jich asi tolik jako v minulých letech, ale něco málo přece jenom vymoštujeme. Tímto způsobem zpracováváme jablka každý rok, protože chuti čerstvého moštu se žádný kupovaný džus nevyrovná," svěřil se Vala.

Podle odrůd

Co se týká chuti jablečné šťávy, hodně záleží na konkrétních odrůdách. Podle toho se také odvíjí konečné množství nápoje. „Určit, kolik moštu z ovoce nakonec vyteče, ale není lehké, protože to ovlivňuje hodně faktorů. U některých jablek je výtěžnost až sedmdesát procent. Ovšem může to být klidně pouze padesát, záleží, s čím k nám lidé přijedou," řekl Sáček.

Někdy ovšem i přílišná vyzrálost může být na škodu. „Pak se stává, že zákazníky posíláme pryč. Někdy mají totiž jablka tak přezrálá, že jsou k nevyužití. Ovoce se nalepí na lisovací plachetky a výtěžnost je prakticky nulová. Navíc pak musíme plachetku vyprat, takže zákazník nemá nic a my naopak mnohem víc práce," přiblížil Sáček.

Slavkovská moštárna má otevřeno v pondělí a sobotu, ve středu pak pouze na objednání. Minimální množství potřebné na moštování je pětadvacet kilogramů čistého, nepřezrálého ovoce. Kromě toho nabízí lidem i možnost jeho sušení nebo třeba vaření povidel. „Těch bude letos nejspíš méně. Minimální množství modrého ovoce na povidla je pětašedesát kilo. Jsou na zpracování mnohem náročnější než třeba mošt. Sedmdesát kilo povidel se vaří asi deset až dvanáct hodin. Zatímco mošt je hotový za půlhodinu," objasnil Sáček.

Protože je mošt zcela přírodní produkt, pochopitelně se rychle zkazí. „Vydrží asi dva dny. Ale trvanlivost se dá prodloužit. Je možné ho třeba zamrazit nebo zavařit. Já mám třeba ještě loňský, takže mi vlastně vydržel celý rok," pochlubil se Chaloupka.

Kromě Slavkova a Nemochovic si na Vyškovsku lidé můžou nechat vylisovat jablka ve Švábenicích a podle Kolečkáře nově i v Letonicích. O stavbě moštárny uvažují také v Bohdalicích-Pavlovicích. „Zatím se zabývám pouze technickými možnostmi. Navštívil jsem i nějaká další taková zařízení a přemýšlím o co nejvýhodnější variantně. Rád bych, aby vše bylo ve stylu ekologického zemědělství. Pokud by pořizovací cena byla v řádech milionů, výstavba by se asi neobešla bez dotací. Ty se ale bohužel nyní nevypisují," řekl bohdalický podnikatel Jiří Novotný.

JAN JURÁK