Horákovo víno se stalo nejlepším „roséčkem" světa. To v kombinaci s aktuálním umístěním v publikaci 1000 Vins du Monde – známé jako vinařský Michelin – vzbudilo mezi odběrateli značný zájem. „Všechno je pryč," potvrdil Horák, jenž nechal vyrobit na čtyři tisíce lahví.
Na Břeclavsku navíc není sám, kdo se do světového výběru dostal. Mezi oceněné se zařadilo zaječské Vinařství U Kapličky, Vinselekt Michlovský z Rakvic, velkobílovické Habánské sklepy, Nové vinařství z Drnholce, tvrdonického Vinařství Čech a Vinařství Mikrosvín Mikulov.
Podle valtického sommeliéra Marka Babisze je umístění v Michelinu zárukou příznivé zákaznické odezvy. „Když se kdekoliv zmíním, že víno je mezi nejlepší tisícovkou na světě, zájem o ně stoupne až neuvěřitelně. Přínos pro vinaře je velký," sdělil Babisz.
Podle něj však jen málokterý výrobce vybrané víno následně zdraží. Odmítl to i Horák. „Vůči stávajícím odběratelům by to nebylo fér," zdůvodnil vinař
Otevírá místo v Michelinu také cestu na zahraniční trhy? Sommeliér Babisz tvrdí, že může, ale… „Přece jen jsme malá země a téměř vše, co tady vyrobíme, si tady vypijeme. Spíše ukazujeme světu, že děláme výborná vína. Fungujte to jako pozvánka pro lidi z okolních zemí, kteří do České republiky přijíždí," pokračoval Babisz. Lidé z oboru se shodují, že i když se vinařstvím nepodaří získat titul šampiona, ale mají místo mezi nejlepšími, reakce trhu je téměř okamžitá. „Má to dobrý zvuk," přikývl vinař Horák.
Základem pro 1000 Vins du Monde je soutěž Vinalies Internationales, která se koná každoročně v Paříži. „Je úžasné listovat touto publikací s vědomím, že každé dvacáté nejlepší víno na světě pochází z České republiky, tedy země s necelými osmnácti tisíci hektary vinic. Jen pro představu, jde o zhruba sedminu rozlohy vinic v Bordeaux, jedné z dvanácti francouzských vinařských oblastí," reagoval ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.