Lidé si o jeho vydání žádají u brněnských policistů. „Počet žadatelů o zkoušku odborné způsobilosti jako předpokladu pro získání zbrojního průkazu se oproti dřívějšku asi ztrojnásobil. Zejména počátkem letošního roku," sdělila policejní mluvčí Štěpánka Komárová.

Vyšší čísla nezaznamenávají jen policisté. Zájem lidí roste i o střelnici v Lulči, kterou provozuje vyškovský střelecký klub. „Počet těch, kdo si chtějí udělat zbrojní průkaz a chodí k nám trénovat, se za poslední rok zvýšil zhruba o dvacet procent," potvrdil předseda klubu Jan Procházka. Jako jeden z důvodů uvedl fakt, že lidé chtějí víc chránit své rodiny. „Myslím si ale, že kdyby došlo k nějakému střetu, tak kvůli našim zákonům si lidé rozmyslí, jestli nakonec vystřelí, nebo ne," zmínil Procházka.

Hranice použití zbraně

Jedním z takových případů byla i Jirásková. Na určitou dobu svůj záměr odložila. Po tom, co si sehnala učebnici a naučila se polovinu otázek do testu, začala přemýšlet. „Kde je hranice, kdy zbraň použít? Jak poznám, že jde o nebezpečí, a ne manžela, který si zapomněl klíče, a aby nás nevzbudil, potichu se pro ně vrátil? Kdybych někomu blízkému ublížila, nevím, jak by se s tím vypořádalo moje svědomí. Mnoho lidí z mého okolí si ale zbrojní průkaz udělalo. Moje záložka zatím zůstala v půlce učebnice," řekla Jirásková.

S vědomím, že má doma zbraň, se kterou by eventuálně svoje blízké ochránil, se lépe usíná vedoucímu mladých sportovních střelců z Křenovic Radimu Spáčilovi. „V okolí se občas vyskytly drobné krádeže. Když slyším něco šramotit u dveří, vím, že se mám čím bránit. Rozhodně je to lepší, než kdybych vyběhl s nějakým klackem," řekl Spáčil.

Pořídit zbraň do domácnosti je podle něj velmi dobrý nápad. „Líbí se mi, jak to funguje třeba v Izraeli, kde ji má v podstatě každý. Útočníka zpacifikují civilisté o dost dřív, než se k nim dostane policie," uvedl Spáčil.

Poukázal však, že důležitý je zodpovědný přístup. „Už děti v kroužku učím, jak se zbraní zacházet a že se s ní za žádných okolností nemíří na lidi. Ať je nabitá, nebo ne. Člověk musí mít ke zbrani respekt, potom s ní může zacházet," upozornil.

21let je minimální věková hranice pro získání zbrojního průkazu. Výjimku tvoří myslivci a sportovní střelci, u kterých stačí plnoletost. Počet zájmců o zbrojní průkaz se zvyšuje.

rok/ počet zkoušek/ počet žadatelů
2011 - 46/ 1176
2012 - 57/ 1465
2013 - 60/ 1567
2014 - 54/ 1298
2015 - 81/ 2103
1–6/2016 - 78/ 1519

Úspěšnost zkoušek odborné způsobilosti se pohybuje mezi 80–90%.
zdroj: PČR

Ne všichni žadatelé si však nakonec můžou zbraň pořídit. „Buď neuspějí u zkoušek, nebo nesplní podmínky zdravotní způsobilosti," dodala Komárová.

Zkouška odborné způsobilosti je složená z testu právních předpisů, nauky o zbraních a zdravovědy. „Následuje praktická zkouška, kde žadatel prokazuje znalost rozebrání a složení zbraně s důrazem na bezpečné zacházení. Nakonec následuje střelba na terč," popsala Komárová.

Jak dodal Procházka, s částí přípravy může pomoci zájemcům právě střelecký klub. A kdo už zbrojní průkaz vlastní, může si zastřílet právě na jejich lulečské střelnici. „Do klubu patřit nemusí. Ale musí zaplatit poplatek za užití a také dodržet bezpečnostní i další pravidla," řekl Procházka.