V pondělí odpoledne jej majitel Štěpán Přikryl a sládek Adam Jonáš představili veřejnosti. Na dveřích tak mají oficiální: V provozu. „Trochu se nám ulevilo, ale práce je pořád hodně intenzivní. Začátky pivovaru jsou těžké. Osobně jsem v podnikání nováček, takže se stále rozkoukávám. Je to hodně zajímavá zkušenost, byť jsem do toho vletěl po hlavě," vypráví Přikryl v útrobách nového minipivovaru.

Řada povinností a úkolů se před dvojici zapálených výrobců vynořila „za běhu". Někdy překvapivě. Náročná byla zejména administrativní zátěž. „To je hrůza. Stát hází podnikání klacky pod nohy jak jen to jde. Stavební práce a podobné záležitosti může člověk ovlivnit, ale s podmínkami od státu neudělá nic," líčí Přikryl.

Frankies je zatím pivovar, který nabízí klasický ležák či svrchně kvašené pivo s americkým chmelem. Právě s tímto typem výroby si chce razit cestu na trhu. „Minipivovary ještě pořád nejsou natolik rozšířené, moc si nekonkurují. Většinou mají malý dosah. Zatím jsme si nestanovili, do kolika hospod bychom chtěli dodávat. Asi co půjde. Držíme se stavu tisíc hektolitrů ročně," pokračuje majitel.

Ačkoliv se otevření konalo v pondělí, půllitry naplněné pivem Frankies se již objevily ve dvou hospodách. Na zkoušku. „Odezvy jsou pozitivní," přikývl sládek Jonáš.

„Když lidé řekli, že jim to chutná, bylo to velké povzbuzení. Měli jsme například zahajovací party, kam jsme dodali týdenní várku. Za večer byla pryč," pochvaluje si Přikryl.

Zázemí pivovaru je v Břeclavi v bývalém hotelu Grand. Zájemci mohou pivo ochutnat přímo tam.