Žádná z českých bank ji ve svých směnárnách neprodává. „Brazilskou měnu nenabízíme, ani ji nabízet neplánujeme," vzkázala stručně třeba mluvčí ČSOB Pavla Hávová.

Ani největší česká banka podle počtu klientů, Česká spořitelna, poptávku po jihoamerické měně nepokrývá. „Klientům, kteří do Brazílie cestují, doporučujeme vzít si s sebou dolary a vyměnit je až na místě," uvedla mluvčí České spořitelny Kristýna Havlingerová. Jiné exotické měny, jako například japonské jeny, přitom banka nabízí aspoň na objednávku.

Mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek doporučuje, aby si s sebou sportovní fanoušci cestující do největší jihoamerické země vzali hotovost do začátku a poté si peníze buď vybrali z bankomatu, nebo platili kartou. „Platební terminály se v poslední době hodně rozšířily, mají je dokonce i někteří prodejci na plážích," ujistil Plocek.

Před pár lety do Brazílie cestovala Jihomoravanka Milena Měřínská. „Vyměnila jsem si tehdy peníze ještě v České republice v bance. Je divné, že je najednou nikdo nenabízí," podivila se.