Postříkané chodníky, opěrné zdi, elektroskříňky, ale i budovy po celém Blanensku mají jedno společné. Nápis Kuřáku, kuřačko smrdíš. Skupinka neznámých mladých lidí tak varuje před tím, že stále víc dětí a mladých propadá nikotinu a riskuje své zdraví. Policisté podobný případ nepamatují. Neznámí sprejeři nadělali na Blanensku už škody za minimálně padesát tisíc korun. Kuřákusmrdiš.cz. Nápis je zároveň pozvánkou na web anonymní skupiny. Ta tam zveřejňuje i grafy, které mapují nárůst kouřících školáků. „Ostřílení kuřáci jsou už mezi šestnáctiletými dětmi. Výzkum ukazuje, že se jejich počet zvednul z dvaceti na pětačtyřicet procent. Dívky dokonce překonaly v kouření chlapce o devět procent. Tato čísla vynesla Česko na druhou příčku celého světa," varují sprejeři.

Zároveň upozorňují, že si mladí zvolili nejnávykovější látku, nikotin. „A co s tím stát dělá? Co s tím uděláte vy? Obřích kampaní proti kouření nebo na podporu zdravého životního stylu jsme si nikde nevšimli. Začali jsme tedy přemýšlet a pak se zrodil tento projekt," popisují rebelové. Ti šíří své poselství zejména v noci. Na svých stránkách navíc radí ostatním, kteří se k nim chtějí přidat, jaký sprej si mají pořídit a kde je vhodné jej použít. Vybírají si nevzhledné betonové zdi, mosty, ploty, postříkané paneláky, elektroskříně a podobně. Vyhýbají se netknutým fasádám, historickým budovám a vlakům. „ Děláme to za své peníze a riskujeme problémy, ale určitě je to lepší než se jen někde poflakovat a nadávat na poměry," vysvětlují.

Neznámí sprejeři zbombardovali za poslední týdny takřka celé Blanensko. Podle policistky Alice Navrátilové tak riskují i rok vězení. „Sprejerství je trestný čin poškození cizí věci. Nápisy Kuřáku smrdíš už máme nahlášené v Blansku, kde jsou pomalované základní školy, bytový dům, zídka u kontejnerů či venkovní dlažba. Škody jsme vyčíslili na třicet tisíc korun. Tyto případy máme hlášené i v Boskovicích, kde je posprejovaná střední škola a další místa. Tam škoda dosáhla dvaceti tisíc korun," popsala Navrátilová s tím, že tyto případy jsou ojedinělé. Sprejerství spojené s kampaní policisté za poslední dobu neřešili.

V ulicích Boskovic řádili sprejeři nejvíc o květnovém svátku. „Za jedinou noc byly najednou posprejované celé Boskovice. Nápisy jsou zejména u škol. Strážníci i operátoři u kamer tak zůstávají ve střehu. Pokud viníky chytnou, trest je nemine. Upozornit na nešvar dalším nešvarem není dobré, tudy cesta nevede," míní boskovický starosta Jaroslav Dohnálek.

Červený nápis svítí i na terase u hřiště za blanenskou základní školou Tomáše Garrigua Masaryka. A není jediný. „Před časem jsme vyčistili tento nápis z chodníku. Kouření mezi dětmi je velký problém, tak pořádáme dvakrát do roka preventivní akce, kde žáky před kouřením, alkoholem i tvrdými drogami varujeme. Že děti ovlivní nasprejovaný nápis, tomu moc nevěřím," je skeptický ředitel školy Pavel Nezval.

S dospívajícími se setkává každý den Helena Kotová z blanenského PVC klubu. Tam mladí tráví volný čas. Podle ní projekt Kuřáku smrdíš sice provokuje, zabere však na málo kuřáků. „Bohužel kouří čím dál tím víc dětí. Já sama je míjím, když jdu třeba v Blansku po ulici. Nasprejované nápisy možná zapůsobí na pár starších, ale jsou příliš agresivní, takže to lidé spíš nepřijmou. Navíc co je negativní, to mladé přitahuje," míní Kotová.

Podle ní mnohé děti přebírají tento nešvar od rodičů, další se chytnou party kuřáků. Největší problém ale je, že jejich počínání společnost toleruje. „Dříve se děti s cigaretou schovávaly, to už neplatí. Společnost sice dětem kouření zakazuje, přesto třináctiletým prodají cigarety v každé trafice. Když se jich ptáme, kde je koupili, samozřejmě řeknou, že je našli na zemi," dodala Kotová.